<p>Teamchef Maarten van Mierlo: &lsquo;Een risicovolle situatie hoor, als een collega in deze coronatijd een reanimatie moet doen.&rsquo;</p>

Teamchef Maarten van Mierlo: ‘Een risicovolle situatie hoor, als een collega in deze coronatijd een reanimatie moet doen.’

(Foto: Paul Mons)

Een groen hart in een blauw uniform

  Nieuwsflits

Sinds kort heeft het politieteam Kaag en Braassem/Nieuwkoop een nieuwe chef: de 38-jarige Maarten van Mierlo. Zijn politieloopbaan begon eigenlijk al toen hij als tiener op de scooter in Den Haag werd staande gehouden.

Paul Mons

Ter Aar - Van Mierlo: “Ik had net mijn havodiploma behaald en vond dat ik wel klaar was met leren. Samen met mijn huidige vrouw reed ik op de scooter in Den Haag. Ik werd gecontroleerd, had geen certificaat en raakte aan de praat met een agent in een indrukwekkende leren jas. Een goed gesprek, waarin hij vertelde dat-ie een mooie baan had, lekker buiten kon werken en geen baas had die steeds over zijn schouder meekeek. En of wij ook niet bij de politie wilden. We wisselden van plek, reden naar huis en vonden het eigenlijk nog niet zo gek. Toen zijn we naar een open avond gegaan en van het een kwam het ander. Ik ging in oktober de politieklas in en mijn vrouw startte in november. Als 19-jarige aspirant liep ik mijn eerste dienst op straat in Leidschendam, werd daar na mijn opleiding agent en heb er zes jaar in de surveillance gewerkt, ook als motoragent.”

Na een zijstap naar de meldkamer, ontdekte Van Mierlo dat hij toch wel het straatwerk miste en solliciteerde vervolgens als wijkagent bij bureau Hoefkade in de Schilderswijk van Den Haag. Inmiddels was hij ook weer gaan studeren, Integrale Veiligheidskunde, en werd operationeel specialist. Hij voelde zich erg betrokken bij alles wat er in de Schilderswijk gebeurde en maakte er de vlog ‘Een andere kijk op een wereldwijk’. Hij vertelt: “Ik werkte daar tien jaar en dat was best een heftige tijd. Een verschil met het politiewerk hier in Kaag en Braassem/Nieuwkoop? Het leek daar soms wel lopendebandwerk. Simpel gezegd: daar haal je als agent de boeven van de straat, je levert ze af bij de voorgeleidingsbalie en binnen nemen ze het over om verder af te handelen. Hier zijn de collega’s veel breder in hun vakkenpakket: hier hebben ze de tijd om dat zelf af te handelen.”

Afgelopen juni rondde Van Mierlo, die inmiddels op het bureau Rijswijk werkte, de masteropleiding Tactisch Leidinggeven af. “Ik heb het aan mijn vrouw te danken, dat ik dat heb kunnen doen, want naast werk en studie hebben we ook drie kinderen. Toen kon ik hier naar de functie van teamchef solliciteren, omdat mijn voorgangster Rieke Zijlmans teamchef in Delft werd. Ik heb dus bewust de stap gemaakt van stadse straatagent naar bureauagent in de polder. Ja, ik kan ook erg genieten van deze groene omgeving.”

De ondermijnende criminaliteit, de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld, is een van de prioriteiten in zijn werk. Daarbij ziet Van Mierlo hoe belangrijk het is dat burgers waakzaam zijn en verdachte omstandigheden melden. Maar ook de aandacht voor zijn collega’s, zeker in een tijd van werkdrukverzwaring, vindt hij van groot belang.

En hoe het voor de jeugdige Maarten afliep toen hij met zijn scooter werd staande gehouden? Geen bekeuring. Een goed gesprek was genoeg.

‘Ik zou in dit gebied meer motoragenten moeten hebben’

Paul Mons
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden