<p>Binnenkort in Benthuizen? Padel wordt steeds populairder, ook in de regio Alphen. Foto: DPG/gsv</p>

Binnenkort in Benthuizen? Padel wordt steeds populairder, ook in de regio Alphen. Foto: DPG/gsv

Padel steeds populairder in de regio

  Nieuwsflits

Voor velen is het nog een onbekende sport, maar padel (spreek uit met de klemtoon op de tweede lettergreep) is hard aan het groeien. Het schijnt zelfs de snelst groeiende sport in ons land te zijn. Padel is een combinatie van tennis en squash. De bal is echter afwijkend aan die bij tennis en squash en dat geldt ook voor het racket.

Theo van Egmond

ALPHEN AAN DEN RIJN – Padel ontstond begin jaren tachtig in Mexico. Het spel wordt gespeeld in een soort kooi, enigszins te vergelijken met squash en kent uitsluitend dubbelspel. Ook in de gemeente Alphen wordt deze sport beoefend. Dat gebeurt in Alphen sinds 2016 in Tennis- en squashcentrum Nieuwe Sloot. Dat centrum huisvest ook tennisclub Nieuwe Sloot en squashclub SRCA. Padel is er nog geen echte aparte vereniging, maar onder de naam Padel Alphen wordt ook deelgenomen aan de competitie van de Nederlandse Padelbond NPB. Die bond werd eind 2010 opgericht en sindsdien is padel sterk in opmars. In racketcentrum Nieuwe Sloot bestaat ook de mogelijkheid om racketlon te spelen, een kruising tussen tennis en tafeltennis. Bij Nieuwe Sloot heeft men momenteel één padelbaan. “We willen er echter dolgraag nog enkele binnenbanen bij hebben en die mogelijkheden worden onderzocht”, laat medewerkster Karin Britsemmer weten. “De animo is behoorlijk groot en de interesse in padel groeit. De baan is bijna continu in gebruik en we doen met enkele teams mee aan de diverse competities.” Wat is er nu eigenlijk zo leuk aan deze sport? Daar heeft Karin wel een antwoord op. “Het is een sociale beleving, waar alles in zit en geschikt voor alle leeftijden en niveaus.” Volgens degenen die in Alphen padel beoefenen zijn tactiek en slimheid belangrijker dan kracht. Een beetje conditie kan ook geen kwaad natuurlijk. Een baan is tien bij twintig meter.

BTC bezig met baan

Er zijn nog weinig clubs in de regio die gelegenheid bieden hebben om padel te spelen. Daartoe behoort ook de Benthuizer Tennisclub BTC. Maar daar lijkt verandering in te komen. Clubvoorzitter Aad Arens: “We hebben onderzoek gedaan en geconcludeerd dat er veel animo voor is. We stellen alles in het werk om een en ander van de grond te krijgen. De vergunning is inmiddels aangevraagd en de bal ligt nu bij de gemeente. We gaan voor twee buitenbanen. Dat vergt immers een forse investering en daar hebben we de gemeente bij nodig. Door de corona is besluitvorming bij de gemeente vertraagd en dat begrijpen we. De plannen liggen echter kant en klaar en die hebben we met zelfs een animatie erbij aan de gemeente voorgelegd. We hadden ook al een gesprek met de sportwethouder en die lijkt er niet onwelwillend tegenover te staan. Als het aan ons ligt gaan we zo snel mogelijk echt aan de slag.”

Tactiek en slimheid zijn belangrijker dan kracht

Bart van der Spek
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden