<p>Marleen de Moel (55), bestuurslid van Stichting Gewoon Wonen Alphen aan den Rijn, hoopt op een investeerder &nbsp;met een sociaal hart. Foto: PR</p>

Marleen de Moel (55), bestuurslid van Stichting Gewoon Wonen Alphen aan den Rijn, hoopt op een investeerder  met een sociaal hart. Foto: PR

Ruimte gezocht voor autistische kids

  Nieuwsflits

“Wij zijn dringend op zoek naar gezamenlijke woonruimte voor onze kinderen met autisme en een gemiddelde tot hoge intelligentie”, zeggen Marleen de Moel (55) en Aad Bezemer (66). Beide bestuursleden van Stichting Gewoon Wonen Alphen aan den Rijn hebben alle mogelijkheden onderzocht en in een tijd van woningnood doen zij een dringend beroep op een investeerder. “Iemand met een sociaal hart!”

Rijk Huisman

ALPHEN- Als moeder van een zoon met autisme deed Marleen tweeëneenhalf jaar geleden een oproep via de sociale media om als ouders de krachten te bundelen. Ze kreeg veel meer reacties dan ze had verwacht: “De 25 reacties waren een stimulans om door te gaan en een stichting op te richten om de belangen van onze kinderen beter te kunnen behartigen.” Het kost Marleen geen moeite om uit te leggen waarom zij geen beroep wil doen op gevestigde instellingen als Philadelphia en Ipse de Bruggen. “Zij richten zich vooral op mensen met een verstandelijke beperking en in een aantal situaties wordt deze beperking gecombineerd met een vorm van autisme. Het ontbreekt onze kinderen niet aan intelligentie, maar vaak wel aan sociale vaardigheden en basisvaardigheden om zelfstandig te functioneren. Dat vergt een andere aanpak.”

Over ambulante begeleiding van hun kinderen denkt Aad geen moment: “De begeleiders wisselen te vaak en daar kunnen mensen met autisme niet mee omgaan. Het is echt een specifieke doelgroep. Aan de buitenkant zie je niets bijzonders aan hen en aan een discussie doen zij met gemak mee. Maar de een denkt eruit zichzelf niet aan dat hij op tijd moet eten, de ander ziet niet dat hij zijn huis en zichzelf niet schoonhoudt of komt niet uit zichzelf uit bed. Het risico dat zij voor de samenleving overlast zorgen is niet denkbeeldig en daar komt nog bij dat zij niet begrepen worden.” Het idee dat autisme te genezen valt, verwijst Aad naar het rijk der fabelen. “Autisme heb je levenslang en als ouders van de doelgroep, jongvolwassen tussen de 20 en 30 jaar, kunnen we de verzorging nu nog aan maar dat is een kwestie van tijd dat dit verandert.”

Stichting Gewoon Wonen Alphen aan den Rijn ziet dé oplossing dan ook in een woongroep waarin hun kinderen samen kunnen wonen, met de nodige begeleiding en toezicht. “Die begeleiders kiezen we zelf uit”, licht Marleen toe. “Continuïteit en vertrouwen zijn twee van de aspecten die voor onze doelgroep heel belangrijk zijn. De huur van de woningen, wij denken aan appartementen, moet zodanig zijn dat huurtoeslag mogelijk is. De kosten worden gedekt door eigen inkomen. De ondersteuning en toezicht wordt bekostigd uit het aanvragen van een Persoons Gebonden Budget.”

Het stichtingsbestuur heeft zich laten voorlichten door andere ouderinitiatieven en heeft inmiddels goede contacten met Woonforte en de gemeente. Alle mogelijkheden, zoals het zelf bouwen van een appartement, zijn doorgerekend maar blijken financieel niet haalbaar. “Investeer in onze plannen!”, roept Aad op.

“Autisme heb je levenslang”

Bart van der Spek
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden