<p>Gacelle Braaf: &quot;Ik spreek de taal van tieners en kan de taal van een puber naar een ouder vertalen en andersom&quot;. Foto: PR</p>

Gacelle Braaf: "Ik spreek de taal van tieners en kan de taal van een puber naar een ouder vertalen en andersom". Foto: PR

"Ik vertaal pubertaal voor ouders"

  Nieuwsflits

Tieners kunnen het lastig hebben in de coronatijd, zeker tijdens de eerste intelligente lockdown. Dat stelt Gacelle Braaf (49). De Alphense is in april haar bedrijf Braaf. Pubercoach begonnen. De enthousiaste coach helpt tieners wanneer er problemen zijn met bijvoorbeeld het plannen en organiseren van huiswerk en zorgt ervoor dat ouders en pubers elkaar beter leren begrijpen. Veel ouders en tieners vonden al de weg naar haar.

Bart van der Spek

Alphen aan den Rijn- Online lessen volgen, je vrienden minder vaak zien dan je wilt en tijden op de lip van je ouders zitten: voor tieners was de eerste intelligente lockdown een zware tijd. Gacelle Braaf staat zelf al 18 jaar voor de klas als lerares Engels en weet waarom. “Pubers zitten volop in hun ontwikkelingsproces en leren veel van elkaar. Het ontdekken van je identiteit is heel belangrijk en je leert in die levensfase meer van je vrienden dan je ouders. Ze hebben hun vrienden langere tijd moeten missen. Dat is zwaar is”, legt Gacelle uit. “Ook misten ze door de online lessen het directe contact met de docenten. Een leraar is voor hen ook een soort coach of mentor naar wie ze eerder gaan dan hun eigen ouders wanneer er problemen zijn. Maar contact opnemen via Whatsapp mag niet.”

Gacelle zag de problemen waar de tieners mee kampen en besloot een bedrijf op te richten dat ze op weg helpt. Ze onderscheidt zich op een aantal manieren. “Ouders en tieners begrijpen elkaar soms niet. Dat kan tot misvattingen leiden. Voor ouders is het misschien wat vaag, maar ik kan tieners echt bereiken. Ik spreek hun taal en kan de taal van een puber naar een ouder vertalen en andersom. Ik ben immers ook zelf moeder van vier kinderen en docent. Verder was ik een vreselijke puber, dus ik weet wat niet helpt.”

Ouders benaderen haar meestal wanneer een tiener problemen heeft. Hun kind heeft bijvoorbeeld een achterstand opgelopen, doordat hij of zij problemen heeft met het inplannen van huiswerk of zich niet kan concentreren tijdens een online les. “De moeders zeggen ‘ik wil dat mijn kind normale cijfers haalt’, maar hun kind ziet bijvoorbeeld het nut niet van het leren van de stelling van Pythagoras, zeker voor hun latere leven. Ik geef een training bestaande uit vijf lessen waarin ik de onderdelen van het leerproces met een puber bespreek: ik bied handvatten aan. We bespreken problemen. Regelmatig komt het voor dat juist een ouder ook iets met een probleem heeft te maken. Dat kan bijvoorbeeld een scheiding zijn. De trainingen zijn vanwege corona nu één op één. Het zijn diepgaande gesprekken en ik benadruk dat ik geen toverstokje heb om een puber goed te toveren.”

Gacelle kan goed overweg met tieners die hoog gevoelig (HSP) zijn of autisme hebben. “Ik ben zelf hoog gevoelig en door veel om gaan met pubers die hetzelfde ervaren, is dat mijn specialisme geworden. Ik diagnosticeer niet, maar merk dat leerlingen met autisme goed op mij reageren. Ik ben duidelijk. Dat helpt.” 

https://braafpubercoach.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden