<p>Anita (li) en Addie tussen de zelfgemaakte mondkapjes. &quot;Ouderen kiezen vaak bloemendessin, jongeren panterprint&quot;. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Anita (li) en Addie tussen de zelfgemaakte mondkapjes. "Ouderen kiezen vaak bloemendessin, jongeren panterprint". FOTO: Morvenna Goudkade

Panterprint, smileys of liever bloemen?

  Nieuwsflits

Mondkapjes? In het straatbeeld zien we momenteel kapjes in alle kleuren en printjes. Veel mensen willen een mondkapje in hun eigen stijl en favoriete kleur. De kapjes zijn een waar fashionitem geworden. Dat merken ook zussen Anita Mol (57) en Addie Koeman (62) die zelfgemaakte mondkapjes verkopen. De opbrengst is voor KiKa.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – In de winkel annex schoonheidssalon van Anita, Studio FEEL GOOD, komt Addie net weer een nieuwe voorraad brengen. Tachtig mondkapjes, allemaal apart verpakt. Het is een explosie voor kleuren en motiefjes. De zussen hebben ook hun eigen mondkapjes meegenomen, om te laten zien. “Leuk he? Zoveel verschillende soorten”, vindt Anita.

Ze is al 25 jaar gevestigd in Boskoop met haar studio, waar ze schoonheidsbehandelingen combineert met collecties tassen, sieraden en accessoires. Zus Addie werkt bij op een ministerie en zit in haar vrije tijd graag achter de naaimachine. De zussen hebben nu hun krachten gebundeld voor het goede doel.

Addie vertelt: “Het begon met mijn man, die zei: ik wil geen standaard mondkapje. Kun jij een leuke voor me maken? Het leek me een leuke uitdaging. Dus ik maakte voor mijn man een mondkapje met smileys.”

De familie zag dat en wilde ook zo’n origineel kapje. Addie maakte ze van allerlei stofjes: elk kapje was anders. “Ik wilde er geen geld voor. Ik gaf ze als cadeautje.” Vervolgens liep het wat uit de hand, want iedereen die de kapjes zag, wilde er ook een hebben. Anita droeg ze in haar zaak en kreeg veel verzoekjes van klanten.

“Toen hebben we bedacht om de mondkapjes te verkopen in mijn winkel”, vertelt Anita. Addie wilde de opbrengsten graag doneren aan KiKa en daar was Anita het helemaal mee eens. “Ik wil geen geld verdienen aan zo’n pandemie. Nu gaat alles naar het goede doel.” De dames zijn op 11 september begonnen met de actie. Inmiddels heeft Addie al zo’n 400 mondkapjes genaaid in alle mogelijke dessins en prints. “Een echte topper is de print met wijnglazen”, vertelt Addie. “Ouderen kiezen vaak voor een bloemendessin. Jongteren gaan voor camouflageprint en panterprint.”

Het loopt heel goed, want de kapjes vliegen weg. Anita: “Veel klanten kopen er een paar. Mensen komen er ook speciaal voor naar de studio.”

Bij KiKa zijn ze ook enthousiast, vertelt Addie. “We hebben leuke materialen gekregen om de actie te laten zien.”

Inmiddels is ze druk aan het naaien voor de kerst. Ze heeft een collectie ontworpen met zes speciale kerstmondkapjes, gedecoreerd met sneeuwmannen, kerststerren en andere kerstprints. Alle mondkapjes kosten € 4,95 per stuk.

Even terug naar de man van Addie, de aanstichter van het mondkapjesgebeuren. Hoe is het verlopen na dat allereerste kapje met de smileys? “O, hij heeft er inmiddels een stuk of vijf, zes. Kapjes met een bierprintje, een camouflageprint, een koeienprint. Hij is een echte fan, haha.”

De volledige opbrengst van de mondkapjes is voor KiKa

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden