<p>De wijnbar van la Bodega &#39;87 is gesloten, maar hij verkoopt wijnpakketen en wijn in zijn winkel. Foto: Dennis van Veen&nbsp;</p>

De wijnbar van la Bodega '87 is gesloten, maar hij verkoopt wijnpakketen en wijn in zijn winkel. Foto: Dennis van Veen 

"Wijn is als een bloem die uitkomt"

  Nieuwsflits

Alphenaar Dennis van Veen (33) en zijn vrouw Karin hebben sinds juli vorig jaar hun eigen wijnbar en -winkel aan de Raadhuisstraat 410 in Alphen: La Bodega’87. Vanwege de coronacrisis is de bar nu dicht, zijn proeverijen verboden en mist Dennis die omzet. Maar de Bourgondiër laat zich niet kennen: hij heeft nu wijnproeverijboxen ontwikkeld en er is meer toeloop in de wijnspeciaalzaak, zowel van mensen binnen als buiten Alphen.

Bart van der Spek

Alphen - “Je moet als ondernemer bezig blijven met het zoeken naar oplossingen in deze tijd. Ik heb gekeken hoe mensen, thuis en met zijn vieren, toch wijn kunnen proeven en een leuke tijd kunnen hebben”, vertelt Dennis. “In de twee wijnboxen zitten verschillende soorten met een uitleg hoe je wijn proeft, een uitleg over de wijnen zelf en welke hapjes je erbij kunt eten. Er zijn twee varianten met Italiaanse wijnen. De verkoop ervan gaat erg goed en ik kreeg heel veel leuke reacties. Ook de mogelijkheden om deel te nemen aan online wijnproeverijen onderzoek ik. Er zijn hiervoor al meerdere aanvragen ontvangen. Verder kopen mensen nu ook meer wijn in mijn zaak. Slijterijen hebben over het algemeen geen slechte tijd.”

Ondernemen zit Dennis in het bloed. Al op jonge leeftijd was hij regelmatig te vinden in de horecaonderneming van zijn opa en oma in Amsterdam. Tijdens en na zijn studietijd heeft hij zich ontwikkeld binnen de horeca, ook internationaal, en daar is tevens zijn voorliefde voor wijn ontstaan. “Er zit zo veel liefde in wijn. Elke slok voelt weer als een bloem die uitkomt. Wijn maken is een ambacht: wijnboeren hebben zo veel liefde voor hun vak. Als je ziet hoe trots onder anderen Franse en Spaanse wijnboeren op hun product zijn, geniet ik daar enorm van.”

Dennis heeft meerdere favorieten, afhankelijk van het jaargetijde en het land. ‘s Zomers geniet hij het meest van een frisse Sauvignon Touraine uit de Franse Loire, terwijl ’s winters krachtige rode wijnen op tafel staan in huize Van Veen. Gevraagd naar zijn favoriete Spaanse, noemt hij die uit de Rioja streek: een hout gelagerde Tempranillo kan hij erg waarderen.

Ook wijn van Nederlandse bodem is de laatste jaren steeds beter, vindt hij. Dennis noemt bijvoorbeeld Kleine Schorre, die in Zeeland wordt gemaakt. Sterker: de wijnen zijn zo goed dat hij bezig is om ook Nederlandse wijnen te verkopen. “Enkele jaren geleden waren ze nog wat zurig, maar nu zijn ze veel meer in balans. Doordat de zon vaker schijnt en het warmer is, wordt de wijn steeds beter. Dat is een van de weinige voordelen van de klimaatverandering.”

Een laatste woord van Dennis over de coronacrisis: “Er zijn op dit moment heel veel ondernemers met creatieve oplossingen. Op dit moment ben je als ondernemer geen concurrent, maar een medestander. We helpen elkaar door de crisis heen, want niemand moet denken aan lege winkelstraten.”

Wijnproeverijbox bestellen? https://labodega87.nl/

“Wijnboeren hebben zo veel liefde voor hun vak”

Bart van der Spek
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden