<p>Henk en Trudy van Veen: &#39;Eerst dachten we: ja Henk, je hebt een drukke baan en je wordt ook al een dagje ouder.&#39; Foto: Paul Mons</p>

Henk en Trudy van Veen: 'Eerst dachten we: ja Henk, je hebt een drukke baan en je wordt ook al een dagje ouder.' Foto: Paul Mons

'Samen die rotziekte trotseren' (deel 1)

  Nieuwsflits

Henk en Trudy van Veen leven al twintig jaar met Multiple Sclerose (MS). Veel dingen kunnen ze niet meer doen, maar ze hebben wel veel herinneringen en zijn gelukkig met wat ze nog wèl kunnen. Vandaag het verhaal van Henk en volgende week van Trudy, zijn vrouw en 24/7 mantelzorger.

Paul Mons

Ter Aar - Henk van Veen (70) kreeg in 2001 de diagnose MS, maar achteraf gezien begon het al eerder, vertelt hij. “Ik passeerde op het voetbalveld een paar verdedigers en toen ik wilde uithalen voor een schot, zat ik opeens naast de bal op de grond. Met tennissen verloor ik van tegenstanders die mij nog nooit hadden verslagen en bij bergwandelingen liep ik opeens niet meer voorop. Ik kreeg last van mijn ogen en van vermoeidheid. Eerst dachten we: ja Henk, je hebt een drukke baan en je wordt ook al een dagje ouder, maar mijn huisarts Hugo van Sprang zag al snel dat het MS was. Een oom van mij had dat vroeger ook, maar toen heette dat nog ruggenmergziekte.”

Multiple Sclerose is een aandoening van het centrale zenuwstelsel en wordt meestal bij mensen tussen de 20 en 40 jaar ontdekt. MS betekent dat er op meerdere (multiple) plaatsen in je hersenen en ruggenmerg littekens (sclerose) zijn ontstaan. Patiënten hebben uiteenlopende klachten: problemen met de spieren, de spraak, de ogen, vermoeidheid, bewegingen die ‘stuurloos’ zijn. Over de oorzaken van MS tast men in het duister: er zijn nog geen geneesmiddelen op de markt, soms is het mogelijk om de ziekte af te remmen.

Henk was logistiek manager bij grote baggermaatschappijen als Volker Stevin en Van Oord en reisde de hele wereld over. Maar de Ter Aarder moest vanwege zijn ziekte in 2006 stoppen en zag daarna zijn wereld alleen maar kleiner worden. “Gelukkig heb ik mijn vrouw Trudy, die zeven dagen per week voor me klaarstaat, mijn kinderen en kleinkinderen. Ja, ik heb de hele dag zorg nodig en ons huis staat vol met hulpmiddelen, zoals twee tilliften, een traplift, een bedpapegaai en natuurlijk deze elektrische rolstoel.” Trudy vult aan: “We gingen nog wel eens samen lekker uit eten, of nodigden vrienden uit, maar door corona zit daar ook een stop op. We genieten dus maar van ons eigen huis, onze eigen tuin en Henk houdt erg van lezen.”

Samen zetten Henk en Trudy zich in voor het werk van de Stichting MS Research, die al 40 jaar vele miljoenen investeert in wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en de behandeling van MS. Henk: “Daar is veel geld voor nodig en ook een lange adem. Donaties zijn dus van harte welkom, kijk op www.msresearch.nl.” De Nederlandse Hersenbank (NHB) krijgt geld van MS Research voor onderzoek, zodat het hersenweefsel van MS-patiënten en gezonde mensen vergeleken kan worden. Ook Henk heeft zich bij de NHB als hersendonor geregistreerd. “Maar let op, want de nieuwe donorwet is alleen voor orgaantransplantaties. Als je je hersens na je dood wilt doneren, moet je dat apart registreren bij de hersenbank. Ze hebben daar echt een tekort aan gezonde donoren.”

‘Wij zijn positief en denken in mogelijkheden’

Paul Mons
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden