<p>Vincent hoopt geld op te halen voor een tweede ambulance voor de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh. Foto: Rob Langerak</p>

Vincent hoopt geld op te halen voor een tweede ambulance voor de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh. Foto: Rob Langerak

Tweede ambulance voor Rohingya

  Nieuwsflits

Acht tweedejaars studenten van de Hogeschool Leiden houden aanstaande vrijdag een online inzamelingsactie om geld op te halen voor de aanschaf van een tweede ambulance voor Rohingya-vluchtelingen in ‘s werelds grootste vluchtelingenkamp in Bangladesh. Eén van de studenten die de actie Thuis voor de Buis organiseert is de 20-jarige Vincent Lieve uit Leimuiden.

Rob Langerak

Leimuiden- De deur zwaait al open voordat ik op het afgesproken tijdstip kan aanbellen. Na een ellebooggroet staat de koffie al bijna op tafel voordat ik daar aanschuif. Vincent Lieve blijkt niet alleen gastvrij, maar ook een goede prater. “Wij kregen van de hogeschool de opdracht iets te organiseren voor de Stichting Missie Verkeersmiddelen Actie (MIVA). Daarbij mochten wij zelf een keuze maken wat wij met onze pitch voor deze organisatie wilden ondersteunen.”

Met zijn laptop erbij laat hij zien wat MIVA doet en waarom hij en zijn medestudenten Communicatie besloten actie voeren voor een tweede ambulance. Op de website is namelijk te lezen dat in het vluchtelingenkamp slechts één ambulance beschikbaar is voor de miljoen Rohingya-vluchtelingen die daar sinds 2017 zijn opgevangen. Vincent vertelt dat deze bevolkingsgroep in Myanmar niet wordt erkend, maar gezien wordt als illegaal. Hun huizen werden daar verbrand, mannen vermoord en vrouwen verkracht. Daarom vluchtten zij massaal naar buurland Bangladesh. “In de kampen daar waren de omstandigheden erbarmelijk. Er was aanvankelijk helemaal niets. Zo waren er geen bedden, waardoor de Rohingya op de grond sliepen. Nu zijn er simpele onderkomens, maar laat de medische zorg nog behoorlijk te wensen over. Hier weet je vaak binnen twee weken wat je mankeert, daar is het maar de vraag of je de nodige zorg kunt krijgen.”

Nootzakelijk voor Bangladesh

Om de vluchtelingen in Bangladesh aan een extra ambulance te helpen houdt hij met zijn medestudenten vrijdagavond de online actie ‘Nootzakelijk voor Bangladesh’. “Dat is een pubquiz waaraan iedereen voor € 7,50 kan meedoen. Dat ‘nootzakelijk’ met een T is bewust zo gespeld, omdat alle deelnemers dankzij sponsoring door King Nuts & Raaphorst allemaal een zakje noten uit Bangladesh krijgen. Ook de prijzen van de quiz zijn door sponsors geschonken.”

Vincent vertelt dat de hoofdprijs bestaat uit een hotelovernachting in het centrum van Den Bosch. Ook een yogacursus zit in het prijzenpakket. De pubquiz, waarbij de vragen worden afgewisseld met muziekoptredens, wordt aanstaande vrijdag van 19:30 tot 22:00 uur online gehouden. Aanmelden kan vooraf via de facebookpagina Thuisvoordebuisenmiva.

Hij vertelt dat het streefbedrag duizend euro is. “Omdat we al iets meer dan 400 euro via sponsoring en donaties binnen hebben, mikken we op 80 deelnemers om dit streefbedrag te halen en zo de Rohingya-vluchtelingen aan een tweede ambulance te helpen.”

In de kampen daar waren de omstandigheden erbarmelijk.

Bart van der Spek
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden