<p>In Oudtshoorn, Zuid-Afrika verandert het klimaat. Foto: Rob Koster</p>

In Oudtshoorn, Zuid-Afrika verandert het klimaat. Foto: Rob Koster

(Foto: )

Doneren voor waterproject in Oudtshoorn in Zuid-Afrika

  Nieuwsflits

Stichting Platform Stedenband Oudtshoorn houdt al bijna 20 jaar contact met het dorp Oudtshoorn in Zuid Afrika. De namen van het Alphense Oudshoorn en het Zuid Afrikaanse Oudtshoorn komen van dezelfde familie: Baron van Reede van Oudshoorn. En ja: ook in Oudtshoorn bestaat een Baron van Reedestraat. Er is daar een watertekort en de stichting roept Alphenaren op geld te doneren.

Alphen- In de Kleine Karoo, de streek waar Oudtshoorn ligt, is het klimaat aan het veranderen. Het wordt droger, terwijl water sowieso al een probleem is in Zuid Afrika. In een paar jaar tijd is het sportterrein veranderd van groen gras in slechts zand. Ook de moestuinen en de olijfbomen komen in gevaar.

Maar er is een oplossing: water hergebruiken, water opvangen in tanks en een put slaan. De technische mogelijkheden zijn er. Nu is er alleen nog het geld nodig voor de investering in deze infrastructuur: 12.000 euro.

De Stichting wil Sorgsentrum Scrosppi uit Zuid-Afrika hierbij helpen en heeft gevraagd aan Wilde Ganzen om mee te doen. Inmiddels is duidelijk dat Wilde Ganzen 50% van de opgehaalde gelden wil bijdragen. Dat betekent dat als de Stichting euro 8.000 aan giften realiseert, Wilde Ganzen euro 4.000 aanvult tot de benodigde euro 12.000.

De Stichting Platform Stedenband Oudtshoorn doet een beroep op de Alphenaren om mee te doen. Giften kunnen naar NL 13 RABO 0108 3696 76

De Stichting heeft als doel de contacten tussen de bevolking van Alphen aan den Rijn en die van Oudtshoorn te bevorderen. Op cultureel gebied kan Alphen volgens hen nog veel leren van het KKNK: het Klein Karoo Nasionale Kunstefees.

Tegelijkertijd is het dorp Oudtshoorn een typisch Zuid-Afrikaans dorp Met townships en al: Bridgton en Bongolethu ("our pride"). Er ontstaan vanuit de Oudtshoornse samenleving initiatieven om hulp te bieden aan de armere wijken. De stichting sluit aan bij kansrijke initiatieven: het opknappen en opstarten van een crèche voor een kleurlingen gemeenschap. Dat gebeurt in nauw overleg met de Besigheidskamer (een soort VOA van Oudtshoorn) of met de lokale Rotary. Duurzaamheid en lange termijn kansen zijn daarbij leidend.

Bij de township Bridgton ligt het Sorgsentrum Scrosoppi, Dat is een organisatie die kinderen van heel jong tot ongeveer 18 jaar opvangt. Er worden maaltijden verstrekt, zorg verleend, huiswerkbegeleiding gegeven en er is een opleiding tot automonteur. Ook werken er mensen met een handicap in de moestuin.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden