Julia: ‘Het voelt goed om op deze manier iemand te kunnen helpen’. Foto: Marieke Roggeveen
Julia: ‘Het voelt goed om op deze manier iemand te kunnen helpen’. Foto: Marieke Roggeveen

‘Dit werk past echt bij mij’

  Nieuwsflits

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich naast hun werk kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee?

Marieke Roggeveen

Alphen aan den Rijn – Julia uit Waddinxveen is sinds eind vorig jaar vrijwilliger bij Exodus Nederland. Ze biedt hulp aan gedetineerden in de PI Alphen aan den Rijn die gemotiveerd zijn om op een goede manier terug te keren naar de samenleving. Vanwege de bijzondere werkomgeving wil zij liever niet haar achternaam vermelden. “Tijdens mijn Mbo-opleiding kwam ik op een vrijwilligersdag in aanraking met deze organisatie”, begint Julia te vertellen, “ex-gedetineerden bakten pannenkoeken en vertelden hun verhaal. Ik weet nog dat ik dacht: Hé, dit bestaat dus ook. Inmiddels heb ik ook mijn Hbo-opleiding afgerond en werk ik parttime als SPH’er (Sociaal Pedagogische Hulpverlener) bij een woongroep met kwetsbare jongeren. Voor de afwisseling ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk en ben ik door mijn eerdere kennismaking bij Exodus terechtgekomen.”

Wat is Exodus?

Veel gevangenen willen na het uitzitten van hun straf een nieuw leven opbouwen. Dit blijkt op eigen kracht erg moeilijk: ex-gedetineerden hebben vaak schulden, geen woonruimte, geen werk en geen sociaal netwerk. Exodus Nederland biedt hen de kans te werken aan een succesvolle terugkeer in de samenleving. Tijdens hun detentie worden gevangenen bezocht door vrijwilligers. Zij bieden een luisterend oor en proberen iemand verder te helpen door morele en praktische ondersteuning.

Grote glimlach

Haar eerste bezoek aan de PI in Alphen herinnert Julia zich nog goed. “Dat was indrukwekkend: ik kon bijvoorbeeld geen enkele deur zelf open maken. Ik ben nu gewend en voel mij ook veilig: ik heb een eigen pieper en op elke afdeling is een bewaker. Elke vrijwilliger van Exodus krijgt een basistraining en meestal werken we in groepjes van vier vrijwilligers. Ik ga één keer in de week naar de PI om intakegesprekken van het RIC (Re-Integratie-Centrum) bij te wonen en/of te spreken met detineerden over hun hulpvraag. Tot nu toe help ik vooral bij de aanvraag van een betalingsregeling en het schrijven van een sollicitatiebrief. Als vrijwilliger bij het RIC-onderdeel ben je onderdeel van het groter geheel waardoor je directe successen niet altijd ziet. Mijn voldoening haal ik uit kleine dingetjes: een man die zó dankbaar was dat iemand naar zijn (levens)verhaal had geluisterd, dat hij daarna met een grote glimlach terugkwam in het RIC om alle medewerkers daar een hand te geven en ze te bedanken. Momenteel is bezoek in de PI niet mogelijk vanwege het coronavirus, ik hoop dat dit snel weer kan. Dit werk past echt bij mij: ik leer nieuwe dingen en het voelt goed om op deze manier iemand te kunnen helpen.”

www.exodus.nl

“Mijn voldoening haal ik vooral uit kleine dingetjes”

Marieke Roggeveen
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden