<p>&quot;Ook in het gemeentehuis dragen we in de publieke ruimtes een mondkapje.&rdquo; FOTO: Karin Bekker</p>

"Ook in het gemeentehuis dragen we in de publieke ruimtes een mondkapje.” FOTO: Karin Bekker

Oproep burgemeester: ‘Help mee!’

  Nieuwsflits

Burgemeester Liesbeth Spies zoals we haar nog niet eerder op de foto zagen: met een mondkapje op. “Het is een van de dingen die helpen om het coronavirus te bestrijden. Net als afstand houden, thuis werken en je aan de regels houden. Mijn oproep: help mee! Het is nu erop of eronder.”

Morvenna Goudkade

ALPHEN - Mondkapjes? Die heeft ze tegenwoordig altijd bij zich. “Ik heb ze in mijn jas zitten, in mijn tas, ze liggen in de auto en in de fietstas. Ook in het gemeentehuis dragen we in de publieke ruimtes een mondkapje.”

Ze is positief over het stijgend aantal mensen dat in openbare ruimtes een mondkapje gebruikt. “Zo’n anderhalve week geleden was ik een van de weinigen, daarna heb ik het heel snel in het straatbeeld en in de winkels zien toenemen. Daar ben ik heel blij mee.”

Niet alleen als burgemeester, maar ook privé merkt ze het effect van de verscherpte maatregelen. “We zouden met onze dochters uit eten gaan, maar dat gaat uiteraard niet door. Om de horecaondernemers te steunen, zullen we nu eten bestellen bij een van de lokale restaurants. Lokaal blijven kopen, dat vind ik zelf heel belangrijk.” Spies geeft een groot compliment aan de ondernemers. “Voor hun creativiteit. De horeca is zwaar getroffen, teleurstelling op teleurstelling. Maar de ondernemers hebben zich snel herpakt en zijn meteen weer gestart met afhalen en bezorgen. Ik vind dat van veel moed en doorzettingsvermogen getuigen.”

Lof en steun, voor al die goedwillende inwoners en voor al die hardwerkende ondernemers. Maar ook groeiende bezorgdheid, want de besmettingen lopen op en de zorg heeft het moeilijk. En irritatie, want sommige mensen zijn wel erg hardleers. Burgemeester Liesbeth Spies gaat waar nodig streng optreden, zegt ze. ‘’Wie nu niet wil luisteren, die moet maar voelen.” ‘

“Alle mensen die hun stinkende best doen om zich aan de regels te houden, ook al is dat soms lastig, die wil ik een hart onder de riem steken”, zegt Spies. “Het kan gebeuren dat je een keer iets te dichtbij iemand komt of denkt: het wordt nu te druk, dat heb ik zelf ook weleens. Maar mensen die willens en wetens toch hun verjaardag met te veel mensen vieren of een drukke vrijdagmiddagborrel houden: dat kan dus echt niet.”

Het kwartje lijkt veel minder te vallen dan tijdens de eerste golf, merkt ze. “In de veiligheidsregio is dat zeker een onderwerp. Als burgemeesters hebben we besproken hoe we mensen kunnen motiveren om zich aan de regels te houden. Daarbij is de toon waar nodig streng. Het is erop op eronder. Wie nu niet wil luisteren, moet maar voelen.” Het aanspreken geldt voor alle doelgroepen, zegt de burgemeester. “Niet alleen jongeren die het te gezellig met elkaar hebben, ook ouderen. Ik zag zelf bij de McDonald’s, vlakbij het gemeentehuis, ouderen koffie afhalen en die toen wel heel dicht bij elkaar opdrinken. Dat is dus niet de bedoeling.”

Een groot punt van zorg, is de zorg. “De cijfers liegen er niet om. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen stijgt heel hard. Daardoor is er al een forse afschaling van de reguliere zorg. Overbelasting van het zorgpersoneel ligt op de loer. Zover moeten we het niet laten komen.”

Om iedereen positief te inspireren, valt binnenkort het magazine Doen! op de mat. “Daarin staan hele mooie verhalen vanuit onze gemeente, van mensen die zich van hun beste kant laten zien. Vrijwilligers die op bezoek gingen bij onze ouderen, de moskee die de iftar-maaltijden thuisbezorgde. Allemaal voorbeelden van oog hebben voor elkaar. Ook nu weer heel belangrijk.” Ook de komende tijd zullen vrijwilligers van het Rode Kruis huisbezoekjes afleggen bij zelfstandig wonende 80-plussers en is er aandacht voor vereenzaming.

Aandacht is er ook voor de jongere doelgroep. “We hebben een enquête gehouden onder jongeren: wat helpt hen om zich aan de maatregelen te houden? Met die uitkomsten voeren we campagne. Na ‘Slimmer chillen = corona killen’, starten we nu met de campagne ‘#Ikvechtvoor’. Daarbij zijn jonge mensen actief als ambassadeur, zoals atlete Maureen Koster en waterpoloster Melissa Dongelmans.” Het is in ieders belang om mee te doen, benadrukt ze. “De komende weken moeten we dit akelige virus echt een heel grote klap met de hamer kunnen uitdelen. Dus nogmaals mijn oproep: help mee, lever je bijdrage. Dit virus gaat echt geen deur voorbij.”

Wie nu nog niet wil luisteren, die moet dan maar voelen

Bart van der Spek
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden