Wijkcoach Eva IJsveld: ‘Bij elk onderdeel kunnen kinderen zelf dingen ontdekken’  Foto: Marieke Roggeveen
Wijkcoach Eva IJsveld: ‘Bij elk onderdeel kunnen kinderen zelf dingen ontdekken’ Foto: Marieke Roggeveen

Project 'Verwonder om de hoek'

  Nieuwsflits

Alphen aan den Rijn – Tegelijk met de start van het nieuwe schooljaar is in vier wijken in de regio Holland Rijnland het nieuwe cultuureducatieproject ‘Verwonder om de hoek’ begonnen. Dit project biedt alle kinderen, tijdens of ná schooltijd, de mogelijkheid om hun passies te ontdekken. Vanaf eind oktober kunnen kinderen in Hillegom, Leiden, Leiderdorp én Alphen aan den Rijn hun passies ontdekken binnen de thema’s: cultuur, natuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid. Vanaf januari 2021 wil ‘Verwonder om de hoek’ de activiteiten uitbreiden voor alle kinderen in heel Holland Rijnland.

Marieke Roggeveen

Bekertjestelefoon

In de afgelopen maanden is de Alphense wijkcoach Eva IJsveld actief geweest met alle voorbereidingen en hebben kinderen van groep 5 t/m 8 op drie Alphense basisscholen via een workshop kennis kunnen maken met: cultuur, technologie, techniek en natuur. “Dit was een groot succes”, vertelt Eva. “De kinderen konden zelf kiezen wat ze leuk vinden en daarna een workshop volgen. Van zowel leerlingen als docenten heb ik alleen maar enthousiaste verhalen gehoord. Zo vertelde een meisje dat ze bij de workshop van de Willie Wortel Kunstclub (techniek) een ‘bekertjestelefoon’ had gemaakt: ‘Twee plastic bekertjes die met een touwtje aan elkaar zijn verbonden waarmee je op afstand met elkaar kunt praten en hij doet het echt!’ Zo leuk!”

Hondendrol

“Bij elk onderdeel kunnen kinderen zelf dingen ontdekken”, vervolgt Eva, “horen, zien, ruiken, voelen… en verwonderen! Bij ‘Variatie in de natuur’ zoomen kinderen buiten in op een vierkante meter en gaan ze op zoek naar sporen van dieren: een slakkenspoor, een web van een spin, een hondendrol, een popje van een vlinder… Er is van alles te zien en overal is iets over te vertellen. Bij ‘Dancemix’ leren de kinderen verschillende dansmoves op de meest uiteenlopende muziek en bij ‘Musical en Theater’ kunnen kinderen zich heerlijk uitleven in muziek, zang en acteren. Iedereen op zijn/haar eigen manier.”

Veel kinderen van de bezochte basisscholen hebben zich al opgegeven voor één van de onderdelen die zes weken duren en eind oktober beginnen: ‘Musical en Theater’ in het jeugdtheaterhuis in Speeltuin Kindervreugd aan de Hugo de Grootstraat 100, ‘Dancemix’ en ‘Variatie in de natuur’ in Wijkcentrum de Zeehelden aan de Van Brakelstraat 3 en de ‘Willie Wortel Kunstclub’ bij BSO Kinderhaven aan de Hooftstaat 184-186. Eva: “Via de website kunnen kinderen zich nog opgeven, hier staan ook de data en tijdstippen vermeld. Na afloop van de cursussen wordt er een club opgericht in de wijk zodat de kinderen op deze manier hun passie nog verder kunnen uitdiepen. In 2021 willen wij dan ook in andere Alphense wijken deze cursussen aanbieden. De ervaring leert dat als kinderen op jonge leeftijd echt iets interesseert, en ze diepen dit verder uit, zij daar vaak later in verdergaan.”

www.verwonderomdehoek.nl

Vaak gaan kinderen later verder in vroege interesses

Marieke Roggeveen
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden