<p>De bijeenkomst van de studiegroep Hebreeuws gaat door. Foto: Chris Hoogendoorn</p>

De bijeenkomst van de studiegroep Hebreeuws gaat door. Foto: Chris Hoogendoorn

Weer Hebreeuws te horen in de voormalige sjoel

  Nieuwsflits

De Alphense studiegroep Bijbels Hebreeuws was sinds maart niet meer bijeen geweest. De groep komt om de vijf weken bij elkaar bij een van de leden thuis. Maar in het licht van de coronamaatregelen was dat echter geen verantwoorde situatie. Inmiddels is er een oplossing gevonden.

Alphen- De groep is door het bestuur van de Remonstrantse kerk in de gelegenheid gesteld om bijeen te komen in hun kerk, de voormalige synagoge van Alphen. Dat is een rijksmonument gebouwd in 1896 dat tot 1942 dienst deed als synagoge en sinds de jaren vijftig als Remonstrantse kerk.

De benaming synagoge werd destijds door de joodse gemeenschap niet of nauwelijks gebruikt. Waarschijnlijk werd door hen het Jiddische woord “sjoel” gebruikt dat te herleiden is tot het Duitse woord Schule oftewel school. Een meer toepasselijke plaats voor een studiegroep Bijbels Hebreeuws is volgens de studiegroep nauwelijks te bedenken.

Nog een mooi detail: wat is nu toepasselijker dan Hebreeuws studeren en praten over de betekenis onder de goedkeurende blik van de Tien Woorden (Tien Geboden) en de tekst “Weet voor wiens aangezicht je hier staat”? Die woorden staan geschreven op de lijst en versiering van de Aron Hakodesj, de Thorakast.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden