<p>Als alles doorgaat ziet de Aarhof er in 2024 zo uit: een woon/winkelgebied. FOTO: Artist&#39;s impression Common Affairs</p>

Als alles doorgaat ziet de Aarhof er in 2024 zo uit: een woon/winkelgebied. FOTO: Artist's impression Common Affairs

Straks winkelen en wonen in De Aarhof

  Nieuwsflits

De plannen voor de nieuwe Aarhof zijn gepresenteerd. Het verouderde winkelcentrum wordt een spraakmakend woon/winkelgebied. Althans, als het aan de nieuwe eigenaar SB Real Estate ligt. Het ontwerp is overwegend positief ontvangen en wordt de komende tijd nader uitgewerkt.

Morvenna Goudkade

ALPHEN – De opknapbeurt van De Aarhof gaat 100 miljoen euro kosten en dat wordt betaald met nieuwe woningen, zo blijkt bij de digitale presentatie. “De retail is niet de drager van dit plan, de woningbouw zorgt voor het geld.”

De Aarhof, zoals hij er nu uit ziet, is de zwakke schakel in het al fors gerenoveerde stadshart van Alphen. Generaties hebben er boodschappen gedaan, maar het winkelcentrum uit 1974 voldoet niet meer aan de huidige smaak en eisen. Dat vindt ook wethouder vastgoed Gerard van As: “Het is laag, donker en je kijkt overal tegen achterkanten aan. Dat moet anders, als je de achterkanten inpakt met winkels en woningen, doet alles weer mee.”

Het plan voorziet daarom in winkels op de begane grond en woningen daarboven. Voor een deel zijn het vier of vijf woonlagen, maar op het expeditiedek zijn twee woontorens gepland die een stuk hoger gaan, ze zijn respectievelijk 43 en 61 meter. Dat roept van toehoorders enige reactie op. Raadslid Ank de Groot (RijnGouweLokaal) vindt 61 meter te hoog. “Kan dat niet wat minder?” Het antwoord is ja, maar dan moet er ergens anders geld gevonden worden, zegt de ontwikkelaar. “Want minder woningen is minder geld en de woningen betalen de renovatie.”

De woningen zijn gepland als deels koop, deels huur. Volgens wethouder Van As komt er geen sociale woningbouw. “Wel woningen in het middensegment. Maar geen sociaal, anders kan het financieel niet uit.” Raadslid Henk Goes (PvdA) is er niet blij mee. “De afspraak is bij nieuwbouw 25 procent sociaal. Hier ga ik in de raad nog op terugkomen.”

Van As verwijst naar andere nieuwbouwprojecten zoals bij het station in Alphen, waarmee gecompenseerd kan worden, zodat de norm in totaal wel gehaald wordt.

Hoe de nieuwe Aarhof als winkelcentrum eruit gaat zien? Volgens de presentatie wordt het gemoderniseerd met ‘heldere looplijnen, nieuwe lichtstraten en een centraal plein in het hart’. Er komt een mix van winkels, dienstverlening, horeca en wonen, waarbij zowel overdag als ’s avonds mensen in het gebied aanwezig zijn. Door de nieuwe bebouwing, zonder naargeestige expeditie-entrees, moet de sociale veiligheid verbeteren.

Een aandachtspunt is parkeren. Tijdens de presentatie zijn er diverse vragen over. Kunnen die nieuwe bewoners straks hun auto nog wel kwijt? Als er 300 woningen bijkomen? Van As denkt van wel. “Het bestaande parkeerdek blijft behouden en wordt opgeknapt, daarnaast komt er een extra parkeerdek boven de huidige expeditiehof. En we hebben ook de nieuwe parkeergarage boven de bibliotheek.”

Opknapbeurt Aarhof wordt betaald met woningbouw

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden