<p>&quot;Die boottocht was leuk, maar de laatste 45 kilometer op de pedalen waren flink afzien&quot;. Foto: Kitty de Jong</p>

"Die boottocht was leuk, maar de laatste 45 kilometer op de pedalen waren flink afzien". Foto: Kitty de Jong

2.800 euro voor Keniaanse kinderen

  Nieuwsflits

Moeder Ria (73) en dochter Kitty de Jong (44) uit Noorden (gemeente Nieuwkoop) hebben ruim 2800 euro opgehaald voor Keniaanse kinderen. Ze begonnen op 31 augustus aan een 440 kilometer lange fietstocht vanwege de sponsoractiviteit ‘Walk with Kumbatio’. Hun doel was 750 euro op te halen, dus de dames zijn superblij met het bedrag.

Van de redactie

Noorden - Ria en Kitty wilden met hun fietstocht zoveel mogelijk geld inzamelen om het Kiota kindertehuis van Kitty’s goede vriendin Yvette Boltze te steunen. Tien jaar geleden richtte Yvette haar tehuis op in het Keniaanse dorpje Thika. Sindsdien vangt ze er kinderen op, die ze begeleidt naar een betere, zelfstandige toekomst. De naam ‘Kiota’ betekent ‘nest’ in de plaatselijke taal Swahili. Het streven van de stichting is om kinderen die in lastige situaties opgroeien een veilige omgeving te bieden, waarin ze zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. In het nest is ruimte voor twintig jongens en meisjes. De stichting geeft ze het vertrouwen om uiteindelijk zelf uit te vliegen en werkt actief aan hun zelfredzaamheid.

Ria en Kitty fietsten, in verschillende etappes, het hele IJsselmeer rond met hond Jari in het aanhangwagentje. Tot hun verbazing stond de teller binnen een week al op de 750 euro, dankzij het enthousiasme van met name goede vrienden, familie en buren. Dag vijf bleek de pittigste. “We kozen voor een alternatieve route met de veerboot vanuit Stavoren terug naar ons beginpunt Enkhuizen, omdat er op het moment werkzaamheden zijn bij de Afsluitdijk. Die boottocht was leuk, maar de laatste 45 kilometer op de pedalen waren flink afzien. Het waaide en regende keihard op de dijk. Afmattend, hierdoor waren we later dan gepland. Zo werd het een heftige race tegen de klok. De eindstreep haalden we moe, maar ook voldaan en trots. Die nacht sliepen we heerlijk”, aldus Kitty.

Het 10-jarige jubileum van het project vormde de aanleiding voor tal van sponsoractiviteiten. Het is bijna 10.000 kilometer van Nederland naar het dorpje Thika in Kenia, en ditzelfde getal is gekozen als streefbedrag voor de actie ‘Walk with Kumbatio’. Om nog maar een woord in het Swahili te noemen: ‘kumbatio’ betekent ‘omhelzing’.

Het is niet de eerste keer dat ze zich inzetten voor de Keniaanse kinderen. Eerder al doken de stoere sportievelingen verschillende keren gesponsord de Noordzee in. “Dit keer kozen we voor een nieuwe, bijzondere en vrij pittige uitdaging”, vertelt Kitty. “Samen met mijn hond legden we honderden kilometers af. Niet niks! We kwamen langs vissersdorpen, VOC- en Hanzesteden, verdedigingslinies, kerken, kastelen… Het was een heel avontuur.”

En de ruim 2800 euro? “Ongelofelijk! Onze teller bleef maar tikken. Het was hartverwarmend! Via deze weg willen we iedereen onwijs bedanken voor de donaties.”

Bent u benieuwd naar wat stichting Kumbatio met de financiële hulp doet, of wilt u misschien zelf (nog) iets betekenen voor de kinderen? www.kumbatio.org.

“Ongelofelijk! Onze teller bleef maar tikken.”

Bart van der Spek
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden