<p>Ronald van Zon vertelt bijzonderheden bij een omgevallen beuk: &ldquo;Er is vaak veel meer te zien dan mensen denken&rdquo;. Foto: Marieke Roggeveen</p>

Ronald van Zon vertelt bijzonderheden bij een omgevallen beuk: “Er is vaak veel meer te zien dan mensen denken”. Foto: Marieke Roggeveen

Wekelijks wandelen in het groen

  Nieuwsflits

Wie op een gemakkelijke manier in beweging wil komen, kan binnenkort ook in Alphen aan den Rijn meedoen met de wekelijkse wandelingen van Gezond Natuur Wandelen, een landelijke organisatie die inmiddels op 100 locaties elke week gratis wandelingen in de natuur op touw zet.

Marieke Roggeveen

Alphen aan den Rijn - Een van de oprichters van Gezond Natuur Wandelen is Ronald van Zon: “Eind 2013 begonnen we met twee pilots: in Haarlem en op Texel. Dit bleek zo’n succes dat in 2014 de Stichting Gezond Natuur Wandelen Nederland is opgericht. En nu, zes jaar later, wandelen we in ruim vijftig gemeenten in zeven provincies op meer dan honderd locaties.”

Rustig tempo

“Onze insteek is om mensen die normaal weinig bewegen en niet vaak buiten komen, te ‘verleiden’ tot wandelen in het groen,” vervolgt Ronald, “wandelen in de natuur is gezond. Je maakt je hoofd leeg en elke week zie en hoor je weer iets anders. Verder horen we vaak dat mensen het heerlijk vinden om in de natuur te zijn. Een beetje groen kan al enorm veel doen, net als de onderlinge contacten. De wandelingen duren een uur. Er wordt gewandeld in een rustig tempo en onderweg vertellen de begeleiders een of twee keer kort iets over de natuur. Er is vaak veel meer te zien dan mensen denken. Uiteraard volgen wij vanwege het coronavirus de richtlijnen van het RIVM: we wandelen in kleinere groepen met voldoende afstand van elkaar. Deelname aan de wandelingen is gratis, het kopje koffie of thee na afloop is voor eigen rekening. Er is geen speciale kleding nodig behalve een paar schoenen waar je fijn op loopt en eventueel een regenjas voor als er een bui zou kunnen vallen. In principe gaan de wandelingen altijd door, tenzij het weer echt heel slecht wordt. Dan houden we het op een kopje koffie. De begeleiders komen altijd en zien wel wie er op komen dagen.”

Vrijwilligers

Ronald roemt de goede samenwerking met lokale partners en de gemeente bij de opstart van de wandelgroep in Alphen aan den Rijn. “Wij hebben goed contact met elkaar en iedereen is enthousiast. Op zaterdag 24 oktober om 10.00 uur houden wij de eerste bijeenkomst voor vrijwilligers in het Bezoekerscentrum van IVN aan de Burgemeester Bruins Slotsingel 15. Hierbij zijn ook belangstellenden van harte welkom (voor aanmelden: moniqueb@gezondnatuurwandelen.nl, 06-21990029). Wij bieden onze vrijwilligers drie cursussen aan: een IVN-natuurmomentencursus, een beknopte KWBN-wandelbegeleiderscursus en een EHBO-cursus. Alle wandelaars lopen op eigen risico, de vrijwilligers begeleiden slechts. Op deze bijeenkomst stellen wij de vaste wandeldag, het tijdstip en het startpunt vast, waarschijnlijk in de omgeving van de Zegerplas. Wij hopen op een goede opkomst zodat wij snel kunnen beginnen met Gezond Natuur Wandelen in Alphen.”

www.gezondnatuurwandelen.nl

Elke week zie en hoor je weer iets anders

Marieke Roggeveen
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden