<p>Diini van der Wilt van Caf&eacute; Gouwezicht hoopt dat het publiek haar kroeg wat vroeger op de avond weet te vinden. FOTO: Morvenna Goudkade</p>

Diini van der Wilt van Café Gouwezicht hoopt dat het publiek haar kroeg wat vroeger op de avond weet te vinden. FOTO: Morvenna Goudkade

Oproep kroegen: 'mensen, kom vroeger'

  Nieuwsflits

Uitgaanscafés en kroegen zuchten onder de nieuwe coronamaatregelen. De horeca moet de deuren eerder sluiten en vreest flink omzetverlies. Horecaondernemers doen nu een oproep aan de klanten: ‘mensen, kom allemaal wat vroeger’.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP/ALPHEN – Bij Café Gouwezicht aan de Barendstraat in Boskoop is Dini van der Wilt niet blij. “Normaal zijn wij vrijdag en zaterdag tot 04:00 uur geopend, dan gaan om 01:30 uur de deuren dicht en mogen er geen nieuwe mensen meer naar binnen. Dat is nu 24:00 uur geworden, dan moeten de lichten aan, de muziek uit, en om 01:00 uur moet iedereen buiten staan. Echt een groot verschil.”

Van der Wilt, die het café runt met echtgenoot Johan, heeft een gemêleerd publiek, zegt ze. “Op de uitgaansavonden hebben wij jong en oud in de mix, van 18 tot 60. Maar de jongeren komen pas tussen elf en twaalf uur ’s avonds.”

Ze steunt een oproep van horeca-collega Ed de Dood, eigenaar van Café Lion d’Or, ook gevestigd in het uitgaansgebied van Boskoop. Die richt zich op Facebook tot de horecabezoekers. “Om toch de gezelligheid van de kroeg te ervaren, stellen wij jullie voor om in plaats van om 23:00 uur, voortaan om 21:00 uur te komen. Allemaal vroeger beginnen dus.” Van der Wilt hoopt dat haar gasten dit ook zullen overwegen. “Wij hebben een trouw publiek, heel veel vaste gasten. Als iedereen eerder komt, kunnen we het eerder gezellig hebben. Maar of het lukt? Dit is een kroeg, mensen hebben zo een vast patroon.”

Toch kan het nog erger, vindt ze. “In Engeland moeten de cafés nu om 22:00 uur al dicht. Dan valt het bij ons nog mee. Laten we niet bij de pakken neerzitten.”

In Alphen reageert Ruud Warmerdam van Wijnbar&Zo aan de Julianastraat op de oproep van Ed de Dood. “Ik steun die oproep wel, goed voorstel van die ondernemer. Voor mezelf geldt het minder, omdat in de wijnbar mensen toch al eerder komen. Ik sloot de deur al om 24:00 uur, en om 02:00 gingen meestal de laatste mensen weg. We missen een uurtje. Maar voor de jongerencafés vind ik het een goed idee.”

Robert Grootenhuijs, met twee horecazaken in het Alphense centrum, ziet er niets in, zegt hij. De eigenaar van De Zaak en Alle Hens, vindt dat het probleem zo verschoven wordt. “Het gedrag van mensen verandert op die manier niet. Mensen zijn dan toch langer in de zaak, hebben meer tijd om te drinken en dan heb je alsnog een probleem om het in de hand te houden. Ik zit al 30 jaar in de horeca, ik wil nog maar één ding: open blijven. Nog een keer dicht, zoals de maanden hiervoor, dat nooit meer. Dan is het echt einde verhaal. Dus ik sluit om 24:00 uur, gewoon helemaal dicht.”

Het kost hem heel veel omzet, zegt Grootenhuijs. “Per avond in het weekend loop ik duizend euro omzet mis. Dat is tweeduizend euro per weekend, achtduizend euro in de maand. Normaal organiseer ik van alles, met dj’s en zo. Nu organiseer ik niks, omdat ik open wil blijven.”

Probleem blijft met drinken: hoe houd je mensen in de hand?

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden