<p>Stefan Captein: &lsquo;Tijdens de oefenavonden brengen wij het geleerde in praktijk door het nabootsen van incidenten.&rsquo; Foto: Marike Roggeveen</p>

Stefan Captein: ‘Tijdens de oefenavonden brengen wij het geleerde in praktijk door het nabootsen van incidenten.’ Foto: Marike Roggeveen

‘Zo’n eerste keer is best even eng’

  Nieuwsflits

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich naast hun werk in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee?

Marieke Roggeveen

Woubrugge – Stefan Captein is sinds 2018 vrijwilliger bij de Brandweer Hollands Midden Post Woubrugge. “Toen ik hiervoor werd benaderd, moest ik daar wel eerst goed over nadenken,” begint Stefan te vertellen, “als je eraan begint, wordt er van je verwacht dat je een opleiding gaat volgen en dat je elke week naar de oefenavond gaat. Ook moet je met regelmaat inzetbaar zijn. Ik heb de dingen goed afgewogen en nu, twee jaar later, baal ik ervan als de pieper afgaat en ik niet mee kan!”

Met gepaste trots toont Stefan de verschillende voertuigen in de remise en vertelt daar dat ze bij een oproep altijd met zes man uitrukken: “De chauffeur, de bevelvoerder en vier manschappen. Wij weten dan al of het een noodoproep (prio 1) of een minder urgente oproep (prio 2) betreft. Als het team compleet is, geeft de bevelvoerder instructies en verdeelt hij de taken. Daarna volgen wij onderweg op een tablet de belangrijkste beelden van de situatie.”

First Responders

De tankautospuit is uitgerust met een watertank met 2000 liter water en alle benodigde materialen en gereedschappen waar Stefan alles over weet te vertellen. “Dit leer je tijdens de opleiding, een pittige maar ook leuke opleiding. Tijdens de oefenavonden brengen wij het geleerde in praktijk door het nabootsen van incidenten. Gemiddeld gaat de pieper zestig keer per jaar af. Mijn eerste ‘uitruk’ betrof een stormschade in Hoogmade. Zo’n eerste keer is best even eng, maar daarna rol je er steeds meer in en mag je ook steeds meer dingen doen. Ik vind vooral de diversiteit die ik tegenkom leuk. Op onze kazerne zijn vrijwilligers ook opgeleid als First Responders: bij een lokale reanimatie kunnen wij in veel gevallen eerder bij een patiënt zijn dan de reguliere ambulance. In die noodsituaties beginnen wij met de reanimatie tot de ambulancedienst het van ons overneemt. Bij een harstilstand is snelle hulp van levensbelang en wij maken daar het verschil. Dit vind ik een mooie aanvulling op ons werk.”

Pieper

Stefan woont en werkt in Woubrugge en heeft met zijn werkgever de afspraak kunnen maken dat hij bij een oproep mag uitrukken. “En ’s avonds zet ik altijd mijn schoenen bij de voordeur zodat ik bij het afgaan van de pieper zo snel mogelijk naar de kazerne kan. Met onderweg altijd de vraag: waar gaan we naar toe en wat treffen we aan? En ook met de zekerheid: er wordt op ons gerekend. Overigens zijn wij nog hard op zoek naar nieuwe mensen die vooral overdag inzetbaar zijn, zodat men op ons kan blijven rekenen.”

www.brandweerwoubrugge.nl

‘s avonds zet ik altijd mijn schoenen bij de voordeur

Marieke Roggeveen
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden