Het pand van Stichting Kledingbank Groene Hart  is volledig vernieuwd. Foto: PR
Het pand van Stichting Kledingbank Groene Hart is volledig vernieuwd. Foto: PR

Tweedehands kledingwinkel vernieuwd

  Nieuwsflits

“Wat ziet het er keurig uit”, is de spontane reactie van wethouder Han de Jager (Wmo) als hij de vernieuwde tweedehands kledingwinkel van Stichting Kledingbank Groene Hart overziet. “Mensen met een minimaal besteedbaar inkomen kunnen hier een gratis kledingpakket krijgen en het is een mooi voorbeeld dat de samenleving doet wat zij zelf kan. Ik heb er alle waardering voor!”

Rijk Huisman

ALPHEN – “We hebben hard gewerkt aan de complete metamorfose van de winkel, die gevestigd is in De Jozef (ingang via de Gaslaan) en de nieuwe website. Reden genoeg om wethouder De Jager uit te nodigen om aanwezig te zijn bij ons bescheiden feestje”, vertelt Richard Brand (63) in zijn toespraak. “Met z’n allen hebben we ons ingezet en dat zie je terug in de personen die het naambord onthullen.” De voorzitter van stichting Kledingbank Groene Hart is trots op de vernieuwde winkel en steekt dat niet onder stoelen of banken. Ronald de Waal (hij bouwde de website), Ferry van Heijningen (vrijwilliger Kledingbank Groene Hart), Rosita Pauëlsen namens Woonforte, Caroline Satink (TOM in de buurt), Inge van Oostende (Gemeente Alphen aan den Rijn) en wethouder Han de Jager onthullen met elkaar vervolgens het opvallende naambord met logo.        

“We willen nu naar buiten treden en zichtbaar zijn in het Groene Hart”, licht Richard toe. “De tweedehands kleding die we ontvangen is bedoeld voor de minima en tegelijkertijd wordt de kleding hergebruikt in plaats van weggegooid.” Dankzij een opstartsubsidie van de gemeente is de opzet geslaagd, vervolgens moet de stichting zelf de broek ophouden. “We bouwen aan contacten met het bedrijfsleven voor sponsoring maar ook sponsoring door particulieren is van harte welkom. We zitten te ‘schreeuwen’ om opslagruimte.” geeft Richard een knelpunt aan.

Wie in aanmerking wil komen voor een zomer- of winterpakket kleding moet aantonen dat hij of zij een inkomen heeft dat niet hoger is dan 120% van de minima, of tijdelijk door schulden een minimaal besteedbaar inkomen heeft. “Dat inkomen kan bijvoorbeeld ook AOW en een minimaal pensioen zijn. Je moet je wel eerst laten registreren en voor veel mensen betekent dit dat zij een drempel over moeten. Op dit moment blijft het verwachte ‘corona-effect’ nog uit. De toenemende vraag zit er echt aan te komen.”

Ook aan de ingeleverde kleding stelt de stichting de nodige eisen. “Alles moet niet alleen schoon zijn, maar ook heel en niet uit de tijd”, is de duidelijke uitleg van Richard.

Stichting Kledingbank zoekt met succes de samenwerking met andere vrijwilligersorganisaties. “Wij signaleren de problemen van onze cliënten, maar lossen deze niet op. Wel informeren wij hen over andere mogelijkheden, zoals stichting Geldzorg. Dan kunnen zij bijvoorbeeld ondersteuning krijgen bij het maken van de juiste keuzes. Denk bijvoorbeeld aan de aanvraag voor schuldhulpverlening of zelf de knelpunten oplossen.”

www.kledingbank-groenehart.nl

“De toenemende vraag zit er echt aan te komen.”

Bart van der Spek
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden