<p>Nico Moen van WerkVinden Alphen bij de nieuwe bibliotheek: binnenkort zijn alle workshops op deze plek. FOTO: Morvenna Goudkade.&nbsp;</p>

Nico Moen van WerkVinden Alphen bij de nieuwe bibliotheek: binnenkort zijn alle workshops op deze plek. FOTO: Morvenna Goudkade. 

Workshop 'dreigend ontslag' is populair

  Nieuwsflits

Morvenna Goudkade

Door de coronacrisis zijn het vreemde tijden op de arbeidsmarkt. Bij WerkVinden Alphen zijn het niet alleen meer 50-plussers die zonder werk zitten. Ook jonge mensen die hun baan kwijtraken, doen een beroep op hulp. De workshop ter voorbereiding op dreigend ontslag is populair, net als de sollicitatietraining en informatie over omscholing.

ALPHEN – Dat er zoveel jongeren zonder werk komen, is alarmerend, vindt Nico Moen (65), van WerkVinden. De vrijwilligersorganisatie biedt al zo’n zes jaar begeleiding bij werkeloosheid. Vorig jaar maakten 360 mensen daar gebruik van. “Toen zagen wij voornamelijk oudere werkzoekenden, we hadden weinig jongeren in ons bestand. Hieronder verstaan wij overigens mensen tot 35 jaar met enige arbeidservaring, dus geen schoolverlaters. Maar nu raken veel jonge mensen werkeloos, ze hebben meestal maar kort recht op WW en komen daarna in de bijstand of hebben daar geen recht op, omdat ze nog thuis wonen. Dat noemen we verborgen werkeloosheid.”

Dat WerkVinden nu de jongeren als nieuwe doelgroep heeft, is een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis, stelt Moen. “Daarnaast is er nog steeds een grote groep ouderen. Gezien de toenemende vraag, hebben wij een nieuwe strategie ontwikkeld.” Het is een vier fasen-aanpak, legt hij uit: “Het begint bij het ontslag, daarna komt zaken op orde krijgen, jezelf ontwikkelen en vervolgens solliciteren. Wij kijken in welke fase iemand zit. Sinds juni kunnen werkzoekenden begeleid worden door een buddy, om samen de aanpak te bespreken.” WerkVinden biedt daarvoor trainingen, workshops en netwerkwandelingen. “We krijgen heel veel hulp van allerlei organisaties en bedrijven, die belangeloos meewerken. Zij verzorgen de workshops voor onze werkzoekenden.”

Door corona is er veel onrust op de arbeidsmarkt, ziet de Alphenaar, zelf arbeidsmarktdeskundige en consultant. “Toen de coronacrisis losbarstte was er een behoorlijke panieksfeer. Mensen waren ongerust over hun baan, wilden hun cv op orde maken, voor als het mis zou gaan. We hebben toen heel snel zo’n 25 mensen geholpen met het updaten van hun cv.” Er is ook veel vraag naar loopbaancoaching, talenten ontdekken en informatie over ‘weer gaan leren’, merkt Moen. “De workshops zijn erg gewild, bij ‘loopbaancoaching’ hadden we laatst 19 deelnemers.” Hij vervolgt: “De economische crisis zorgt voor stress en onzekerheid. Vragen als: wat moet ik doen als ik mijn werk kwijtraak, krijg ik een uitkering, hoeveel is dat dan, wat moet ik allemaal regelen? De workshop ‘Bereid je voor op dreigend ontslag’ is erg populair. Een arbeidsrechtadvocaat vertelt precies hoe het zit en wat je kunt doen.”

WerkVinden verhuist op 30 september naar de nieuwe bibliotheek in het Alphense stadshart, vertelt Moen. “Daar zijn we heel blij mee. We krijgen dan de ruimte om zowel de spreekuren, als de workshops en trainingen op één plek aan te bieden.”

Info: werkvindenalphen.nl

Door corona is er veel onrust ontstaan op de arbeidsmarkt

Morvenna Goudkade
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden