<p>Een tandemvlucht met een ervaren instructeur: na slechts een paar stappen trekt de lierkabel je de lucht in en begint je vlucht . Foto: Janie Visser

Een tandemvlucht met een ervaren instructeur: na slechts een paar stappen trekt de lierkabel je de lucht in en begint je vlucht . Foto: Janie Visser

Vliegen als een vogel bij SkyGliders

  Nieuwsflits

Aarlanderveen – Voor wie de droom heeft om een keer te vliegen als een vogel, kan dit werkelijkheid laten worden bij SkyGliders Paragliding vanaf het lierveld aan de Aarlanderveenseweg in Aarlanderveen.

Marieke Roggeveen

Fascinerend

“Paragliding, in Nederland ook wel ‘schermvliegen’ genoemd, is de puurste en simpelste vorm van vliegen,” begint Joost Mineur (eigenaar van SkyGliders Paragliding) te vertellen, “zonder motor zweef je geluidloos door de lucht: de wind in je gezicht, prachtige uitzichten, en de unieke beleving van het zelf vliegen.” In 1997 maakten Joost en zijn vrouw Alice tijdens hun vakantie in Frankrijk voor het eerst kennis met paragliding. “Bij een berg zagen wij enkele paragliders in actie. Dit was zó fascinerend om te zien, dat het ons niet heeft losgelaten. Twee jaar later volgden wij in Nederland onze eerste cursus. Weer een paar jaar later, in 2002, startten wij met SkyGliders wat is uitgegroeid tot een professionele vliegschool met gepassioneerde instructeurs en enkele honderden paragliding piloten.”

Laagdrempelig

“Paragliding is laagdrempelig,” vervolgt Joost, “de basisvaardigheden zijn snel te leren, gemiddeld gaan cursisten al na twee à drie cursusdagen solo. Hoewel er best wat komt kijken voordat je als zelfstandig piloot je ‘vleugels’ uitslaat en zonder je instructeur in de nabijheid op pad kunt gaan, zijn het de snelle vorderingen en de praktijkgerichte aanpak in het beginstadium, die het vanaf de eerste dag leuk en spannend maken. Omdat wij ook de bevoegdheid hebben om liermannen, tandempiloten en instructeurs op te leiden, hebben we nu een groot en enthousiast team die deze kennis met plezier aan nieuwe deelnemers overdraagt.”

Tandemvlucht

“Op ons eigen terrein, het lierveld in Aarlanderveen, leren cursisten in theorie en praktijk alles wat nodig is om probleemloos op te stijgen, een fraaie vlucht te maken en weer veilig te landen,” legt Joost uit, “na reservering en bij goede weersomstandigheden bieden wij ook duo-vluchten (tandemvluchten) aan met ervaren en bevoegde instructeurs. Hiervoor is geen voorbereiding of een gerichte opleiding nodig. Na slechts een paar stappen trekt de lierkabel je de lucht in en begint je vlucht. Na ontkoppeling van de lier, op zo’n 350 meter hoogte, vlieg je dan zo vrij als een vogel in de lucht. Bij elkaar ben je een klein uur bezig: instructies, het aantrekken van een passend harnas (een zitting van stof en banden met rugbescherming), en de vlucht zelf die vijf tot tien minuten duurt.”

Paraglidingreizen

Joost vindt het elke keer weer indrukwekkend om boven het Groene Hart te zweven: “Je ziet dan de grote steden zoals Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam, met daar middenin een groen polderland met molens, boerderijen, en koeien. Het is echt verbazingwekkend om te zien hoe mooi Nederland eigenlijk is. Een paar keer per jaar organiseren wij een paraglidingreis naar de bergen, bijvoorbeeld naar de Vogezen of de Alpen, dit blijft voor velen toch de ultieme ervaring. Maar waar je ook vliegt, paragliding verveelt nooit. Er zijn ongelofelijk veel mooie plekken om te vliegen waar je je heel nietig voelt als je er in alle rust en stilte boven zweeft, vooral boven gebieden met nog ongerepte natuur.”

www.skygliders.nl

Een paraglider is een scherm waarmee je zo lang mogelijk in de lucht blijft zweven om daarna veilig te landen. Deze manier van ‘vliegen’ is ontstaan in 1978 toen drie Franse parachutepiloten voor het eerst probeerden om met een parachute vanaf een helling te starten. Met succes: het parapente (para van parachute, pente is helling in het Frans) was geboren.

Persoonlijke ervaring

Samen met Frans, pilotennaam Tarzan, heeft uw verslaggever een tandemvlucht mogen maken: “Onder mij slootjes, huizen, tuintjes, weilanden... Net Madurodam! Het leek wel een droom, maar het was echt: ik heb met ‘Tarzan’ boven het Groene Hart gevlogen! Super!”

De unieke beleving van het zelf vliegen

Marieke Roggeveen
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden