<p>Machiel heeft een dwarslaesie. Onlangs was er een zwemmarathon. Foto: printscreen van video op <a href="http://www.machielnaarhuis.nl">www.machielnaarhuis.nl</a>.</p>

Machiel heeft een dwarslaesie. Onlangs was er een zwemmarathon. Foto: printscreen van video op www.machielnaarhuis.nl.

Zwemmarathon voor Veender Machiel

  Nieuwsflits

Waterminnend Roelofarendsveen kon onlangs zijn hart ophalen. In zwembad De Tweesprong werd ‘De 24 uur voor Machiel’ gehouden: een zwemmarathon om geld op te halen voor Machiel Wesselius.

Van de redactie

Roelofsarendsveen- De 42-jarige Veender Machiel, waterpoloër bij Zwem- en Poloclub Alkemade, raakte in augustus vorig jaar deels verlamd door een dwarslaesie. Na ruim een jaar keihard revalideren kan Machiel nu weer thuis bij zijn vrouw Dionne gaan wonen. Voor de aanpassingen aan zijn huis werd met een crowdfundingactie van Stichting Machiel naar Huis in een mum van tijd de benodigde 81.000 euro opgehaald.

Maar bij een dwarslaesie komen meer kosten kijken die niet altijd worden vergoed, zoals voor een rolstoelhandbike. Daarom hield een groep vrijwilligers rondom Z&PC Alkemade een zwemmarathon. Zaterdagmiddag 5 september om 17.30 uur gaf Machiel zelf het startsein voor de openingswedstrijd van zijn eigen Heren 3, door de bal vanaf zijn rolstoel in water te laten rollen. In de 24 uur die daarop volgden kon men in De Tweesprong genieten van allerlei soorten waterpret. Voor de jeugd was er discozwemmen, maar ook waterpoloclinics van Olympisch Kampioen Iefke van Belkum en topcoach/-speler Tim van der Meer. Er was een nachtelijk waterpolotoernooi, waarbij teams van Z&PC Alkemade streden tegen omliggende verenigingen ZVL 1886, Sassenheim en Aquadraat, maar ook estafettezwemmen, aquarobics en duikclinics. De Tweesprong en de horeca werkten belangeloos mee aan de actie.

Bij de afsluiting op zondagmiddag 6 september was de voorlopige eindstand al 6900 euro, maar dit liep in de loop van de week nog op naar een eindstand van bijna 8500 euro, waarmee de handbike voor Machiel binnen bereik komt. “Een prachtige prestatie voor een prachtig doel!”, aldus Jack Geerlings, voorzitter Z&PC Alkemade.

Zelf doneren kan via de website http://www.machielnaarhuis.nl..

Wat is een dwarslaesie?

Een dwarslaesie is een onderbreking van de zenuwbanen die in het ruggenmerg lopen. Hierdoor ontstaat uitval van de zenuwen die onder het niveau van de onderbreking vanuit het ruggenmerg ontspringen. Het gevolg zou bijvoorbeeld verlamming van benen kunnen zijn, bij hogere letsels ook van de armen of zelfs van de ademhalingsspieren. Als ook het autonome zenuwstelsel beschadigd is, kunnen ook effecten als incontinentie optreden. Een dwarslaesie is een zeer ernstig letsel dat meestal niet zal genezen.

Bij een dwarslaesie komen meer kosten kijken.

Bart van der Spek
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden