Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs winnaar 2019 Bianca Mastenbroek met haar boek. Foto: Museumpark Archeon. </p>
Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs winnaar 2019 Bianca Mastenbroek met haar boek. Foto: Museumpark Archeon.

Boekenprijzen uitgereikt in Archeon

  Nieuwsflits

De Thea Beckmanprijs is de jaarlijkse bekroning voor het beste historische jeugdboek. De jury zoekt naar goed geschreven verhalen die een historische insteek hebben. Binnen het aanbod van historische boeken verschijnen ieder jaar weer mooie en bijzondere titels. Zaterdag 19 september 2020 wordt de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2020 uitgereikt in Archeon.

Van de Redactie

Alphen- Dit jaar bekroont de jury werk voor kinderen tot 12 jaar. In het voorjaar werd de longlist van 10 titels bekend gemaakt. De jury heeft afgelopen zomer stevig vergaderd en is tot de volgende keuze voor de shortlist gekomen (auteur, titel en uitgeverij):

Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw - Leopold, mei 2018

Martine Letterie – Verboden te vliegen -Leopold, april 2019

Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen. - Clavis, april 2018

Kathleen Vereecken – Alles komt goed, altijd - Lannoo, november 2018

Dolf Verroen – Niemand ziet het - Leopold, november 2019

Bij deze vijf titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 19 september wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2020 als de Jonge Beckman 2020 in Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig.

Elk jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die en goed geschreven zijn en die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs ontvangt € 1000,- van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu) en de leden Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer), Liselotte Dessauvagie (Desgevraagd leesbevordering) Monique Veldman (Archeon) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit twintig lezers onder begeleiding van schrijfster Marte Jongbloed. De kinderjury heeft op zaterdag 5 september een supergeheime vergadering gehad in de bibliotheek in het Eemhuis te Amersfoort waar zij de gelezen boeken hebben besproken en hun Jonge Beckman winnaar gekozen, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500.

Het evenement luidt het schrijversweekend in dat Archeon jaarlijks organiseert in samenwerking met de Schrijvers van de Ronde Tafel. De aangesloten schrijvers zullen aanwezig zijn om onder meer hun boeken tijdens de boekverkoop te signeren en tevens is er een voorleeswedstrijd. Meer informatie daarover: www.schrijversvanderondetafel.nl.

Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen

Bart van der Spek
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden