<p>De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) ziet het aantal hulpvragen bij geldproblemen steeds meer stijgen. Foto: NSR</p>

De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) ziet het aantal hulpvragen bij geldproblemen steeds meer stijgen. Foto: NSR

Meer mensen met geldproblemen

  Nieuwsflits

De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) ziet het aantal hulpvragen bij geldproblemen steeds meer stijgen. Volgens de NSR komt dit deels door de coronacrisis. Sinds januari hebben 511 mensen uit de gemeente Alphen hulp gezocht via de test op Geldfit.nl. Het gebruik van verschillende diensten is explosief gestegen.

Aangeleverd

ALPHEN AAN DEN RIJN - Zo vulden 174 Alphenaren de test in, een stijging van 34 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook vroegen 165 mensen een persoonlijk advies aan, maar liefst 95 procent meer dan in 2019. Ten slotte volgde 46 doorverwijzingen naar partners van de NSR, 24 procent meer dan vorig jaar.

De gemeente volgt daarmee de landelijke trend. Sinds januari hebben al ruim 100.000 Nederlanders hulp gezocht via de test op Geldfit.nl. In 2019 ging het om 54.000 mensen over dezelfde periode; dit aantal is dus bijna verdubbeld.

De gevolgen van de coronacrisis zijn volgens de NSR zichtbaar. Ruim 1 op de 5 huishoudens heeft momenteel moeite om rekeningen te betalen. In grote steden als Amsterdam, Utrecht of Den Haag loopt dit zelfs op naar ruim 1 op de 3 mensen. De verwachting is dat dit aantal de komende tijd gaat stijgen. Het is daarom belangrijk dat mensen op tijd hulp zoeken als ze te maken hebben met geldproblemen.

Martin Suithoff, directeur Nederlandse Schuldhulproute licht toe: “Iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen. Ontslag, relatieproblemen en ziekte zijn bijvoorbeeld situaties waardoor iemand te maken krijgt met geldzorgen. Deze zorgen kunnen snel oplopen in schulden. Dit willen we als de Nederlandse Schuldhulproute voorkomen. Dat doen we niet alleen, maar samen met gemeenten, het CAK, banken, energieleveranciers, telecomproviders (zorg)verzekeraars en deurwaarders.”

Om iemand zo goed mogelijk te helpen, is er een anonieme test ontwikkeld op Geldfit.nl. Aan de hand van enkele vragen krijgt iemand inzicht in zijn of haar financiële situatie en krijgt gelijk gepaste hulp. Dit hulpaanbod bestaat uit tips en tools, maar ook hulpverlening bij een (lokale) instantie. In 2020 hebben tot nu toe ruim 27.000 mensen een passend hulpaanbod ontvangen. Ruim 4.000 hulpvragers hadden hulp nodig bij hun schulden en werden doorverwezen naar bijvoorbeeld vrijwilligersorganisaties (zoals FiKks/SchuldHulpMaatje) of professionele schuldhulp bij de gemeente. Het andere deel van de hulpvragers had genoeg aan tips en tools.

“We merken dat we gelukkig steeds beter worden gevonden”, aldus Suithoff, die rekening houdt met een stijging van hulpvragen in de komende maanden. “De meeste regelingen die voor corona gelden, houden in september of oktober op en dat zullen wij in het aantal hulpvragen gaan zien. Daar komen de hulpvragen die voortkomen vanuit de coronacrisis nog eens bij.”

www.geldfit.nl

‘Iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden