Logo alphensnieuwsblad.nl


Hoe gaat het nu met Koos Koen?

  Human Interest

De in Bodegraven geboren Koos Koen (79) is een actief persoon. In zijn woning stapelen de verhuisdozen zich op. Binnenkort staat de verhuizing gepland naar een appartement aan de Oude Rijn. Hij is een doener in tweeërlei opzichten, bestuurlijk en vooral resultaat gericht. Het geloof loopt als een rode draad door zijn leven. "Ik ben sociaal betrokken en praktiserend bij De Goede Herder kerk", vertelt hij. "Terugkijkend op mijn leven ben ik heel beschermd opgevoed en was een verlegen jongetje. In mijn diensttijd is daar verandering in gekomen. Ik zag wat er werkelijk in de wereld gebeurde en 'Pang!'" Het introverte jongetje verandert in een meer extravert persoon. Koos weet wat hij wil en tot de dag van vandaag heeft hij zijn ambities nageleefd.

Door Trudy van Schie

Alphen aan den Rijn - Koos is geboren in 1938. Hij groeit op met een broer en twee zusjes. Thuis hebben ze een slagerij. "Dat was niet mijn ding", vertelt Koos. "Op mijn twaalfde ging ik soms met een buurman mee. Hij bouwde tuinhuisjes. Samen met anderen zetten we ze in elkaar en het kwartje viel. Ik wilde iets in de bouw gaan doen. Na de LTS en MTS heb ik de studie HTS Bouwkunde gedaan. Daarna moest ik in militaire dienst en was gelegerd bij het 41ste genie bataljon in Wezep als plaatsvervangend pelotonscommandant bruggenbouw en docent springstoffen. In dienst heb ik de bevoegdheid gehaald als docent MBO Bouwtechniek."
Na zijn diensttijd gaat Koos solliciteren. Hij wordt in 1961 aangenomen bij aannemersbedrijf Johan Westmaas. "Ik heb er veel geleerd en mij opgewerkt tot mede directeur." Koos is 45 jaar en vraagt zich af of hij dit werk tot zijn pensioen wil doen. Hij stopt in 1981 en begint met een aantal timmerlui een onderhoudsbedrijf 'Koen Bouwbedrijf BV' in Amsterdam. "Het was in de tijd dat het slecht ging in de bouw. Wij hadden al snel werk, van kleine tot grotere klussen." Koos doet veel aan acquisitie en netwerken. Hij doet dat nog steeds. Hij raakt in contact en gaat samenwerken met Bouwmaatschappij Ouwe Gouwe. In 1987 stapt hij over naar Variant Bouwbedrijf B.V. in de functie als mede directeur. Bij dit bedrijf heeft hij de woningbouwpoot opgezet. In 1999 stopt hij met werken.
Koos wil meer tijd besteden aan zijn vrouw Tilly en de kinderen Jaco en Marlene. Dat lukt niet erg. "Mijn vrouw vertelde op een gegeven moment dat ik nog meer tijd van huis was dan toen ik werkte. Ze had gelijk. We spraken erover en planden tijd in voor samen, de kinderen en de kleinkinderen."
Koos is een man die positief in het leven staat en graag een uitdaging aangaat. Hij trotseert teleurstellingen, kan slecht tegen onrecht en eerlijkheid siert hem. Koos is vanaf 1984 lid van de Rotary Alphen aan den Rijn, de serviceclub die onder meer projecten financieel ondersteunt en de handjes laat wapperen. Hij heeft zijn sporen verdiend met projecten als het Jeugdsportfonds Alphen, de OSO commissie levensloop bestendig wonen, Chr. Kinderopvang Shezaf en de Stichting Platform Oudtshoorn Zuid-Afrika.
Koos heeft twee grote passies in zijn leven. In het kader van familie en vrienden vliegt hij meerdere malen met zijn vrouw over de Afrikaanse continenten om zijn tweede vaderland Zuid-Afrika te bezoeken. "Er is een mooie natuur en er zijn fijne mensen. De taal, Afrikaans, vind ik prachtig. Het is alleen jammer dat Nelson Mandela de ontwikkelingen in het land anders had voorgesteld dan het tot nu toe geworden is."
Klassieke muziek is zijn tweede passie. "Van mijn vaders kant is iedereen zeer muzikaal. Op mijn 14de ging ik voor het eerst met een oom en tante naar de Johannes Passion. Het was toen mooi en toch weer niet.
Zingen, daar had ik iets mee en muziek van Bach, daarvan kom ik helemaal tot rust. Vanaf mijn 35ste zit ik op het koor Jubilate Deo. Daar ga ik nog steeds met veel plezier naar toe. Muziek heeft mij in minder goede tijden vaak op de been gehouden. Het maakte niet uit hoe moe of hoe druk ik was. Na een avondje met het koor is mijn hoofd helemaal leeg. Heerlijk!"

Lezers vertellen
Lezers van Alphens Nieuwsblad vertellen hun verhaal. Over wat ze hebben meegemaakt, wat hen bezighoudt, bijzondere hobby's of werk. Wil je een bijzonder verhaal kwijt of ken je iemand met zo'n verhaal, meld het aan de redactie: redactie.anb@persgroep.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten