Logo alphensnieuwsblad.nl


Robert Jan Blom schrijft 130 boeken

  Human Interest

Grote kans dat de boeken van schrijver Robert Jan Blom door heel het land in vele boekenkasten staan. De auteur die in Alphen woont heeft in veertig jaar tijd een absurd aantal boeken uitgegeven, 130 exemplaren om precies te zijn. Inmiddels zijn er daar meer dan een miljoen van verkocht.

Door Wil Kamping

Alphen aan den Rijn - Naast gedichten, non-fictie, romans en boeken over management en bedrijfseconomie schrijft de veelzijdige schrijver ondermeer over de oorlog, misdaad, politiek, alternatieve geneeswijzen. En het einde van zijn oeuvre is nog lang niet in zicht. "Het schrijven stopt niet", vertelt Blom, " want ik barst van de ideeën voor volgende boeken. Behalve over pensioen, want aan dit woord heb ik een hekel. Ik heb gewoonweg geen tijd om ouder te worden want ik wil nog zoveel schrijven."

Blom is in zijn leven al vroeg begonnen met schrijven. "Toen ik er pas mee begon, gedichten meen ik, lukte het niet om iets uit te geven. Toen dat eenmaal lukte ging het steeds beter. Ik wilde niet perse schrijver worden, het ging ongemerkt. Ik heb economie gestudeerd en wilde bepaalde onderwerpen goed belichten. Eigenlijk schreef en schrijf ik over onderwerpen waar ik veel over weet en vanuit mijn werk ook deskundig in ben. Als bedrijfseconomisch- en bedrijfskundig adviseur publiceerde ik veel boeken over aspecten van het starten van een bedrijf en faillissement. Zo'n 80 boeken gaan over aanwijzingen en tips die betrekking hebben op het ondernemerschap met oog op de vele bedrijfsrisico's."

Vanuit die visie heeft Blom bijvoorbeeld 'Een Eigen Bedrijf Starten voor Dummies" geschreven ( 2015) voor de bekende boekenreeks 'Voor Dummies'. Deze instructieboeken zijn gericht op mensen die weinig tot niets van bepaalde onderwerpen afweten. In dit Dummyboek beschrijft Blom wat een startende ondernemer moet weten. Met veel tips over bankzaken, promoten van je bedrijf en het voorkomen van een faillissement. "Je kunt als mens nu eenmaal niet alles van bepaalde onderwerpen weten. Daarom zeg ik altijd 'dummies zijn overal'. Ook ik ben een dummie", verklapt Blom. "Op het gebied van koken ben ik een grote dummie. Verder geloof ik echt dat schrijven en uitgeven gepaard gaat met een flinke portie discipline. Geen uitvluchten, maar elke dag schrijven. Toen ik nog werkte ging ik vaak bij thuiskomst meteen richting werkkamer."

Het nieuwste boek van Blom heet 'Natuurlijk Gezond met Alternatieve Geneeswijzen. "Hierin komen bijna tweehonderd alternatieve geneeswijzen in beeld. Je kunt geen klacht of therapie bedenken of het staat er in. Denk daarbij aan natuurgeneeskunde, homeopathie, chiropractie." Alternatieve methoden worden niet alleen toegepast bij klachten maar ook om een algemeen betere gezondheid te bereiken. Het boek richt zich op patiënten die zich aangetrokken voelen tot een bepaalde therapie en patiënten die zich naast de reguliere medische behandeling willen laten begeleiden door een betrouwbare, alternatieve therapeut.

"Kijk, gezonde mensen hebben duizenden wensen, zieke mensen hebben maar èèn wens. Daarom heb ik dit naslagwerk gemaakt. Al die verschillende therapieën heb ik op een rijtje gezet in toegankelijke taal. Is je buurvrouw bijvoorbeeld bezig met een kruidentherapie dan kun je het meteen opzoeken. Het boek geeft ook het onderzoek aan naar de waarde van een bepaalde therapie plus vastgestelde resultaten. Neem nu een chiropractor; in Nederland een van de best bezochte alternatieve geneeswijze. Vaak wordt deze natuurarts oneerbiedig een 'bottenkraker' genoemd. Zo'n man heeft wel een studie van minstens vier jaar gevolgd. Het is aangetoond dat chiropractie heel goed kan werken, speciaal voor nek- en rugklachten. In Amerika zijn behandelingen van een chiropractor heel populair, in iedere winkelstraat is er wel een te vinden. Natuurlijk ga je bij klachten eerst op zoek of de behandelaar die je uitzoekt goed staat aangeschreven. Het is bovendien aan te raden ook een gespecialiseerde arts te raadplegen."

Reageer als eerste
Meer berichten