De koning van de priemgetallen

  Human Interest

Willem Bouman (77) wordt in rekenkringen de koning van de priemgetallen genoemd. "Priemgetallen hebben een belangrijke functie bij encryptie, het versleutelen van elektronische berichten", vertelt hij. "De achterliggende gedachte is: als het priemgetal groot genoeg is, kun je het bericht niet hacken."

Door Trudy van Schie

Alphen aan den Rijn - Zijn opmerkingen zijn spraakmakend. "Als je een meter wilt onderwijzen, moet je een kilometer weten. De kwadratenkennis heb ik nu eenmaal. Mijn rekenmachine staat nooit stil. Pas wanneer je mijn hoofd van mijn romp verwijdert, heb je kans dat hij het niet meer doet." In mei komt zijn boek 'De Kunst van het Hoofdrekenen' van uitgever Epsilon uit. Het boek is een kijkje in de keuken van de rekenproblematiek met prachtige anekdotes.

"Vrienden van mijn moeder zeiden altijd: Lia, dit is geen gewoon kind. Hij is een bijzonder kind." Bouman noemde met anderhalf het hele alfabet op. Op zijn derde kon hij klokkijken. "In de derde klas van de lagere school kende ik als bij toverslag alle vermenigvuldigingen van getallen van twee cijfers met elkaar. Dat zie ik als een door God gegeven basistalent." In de tweede klas van het Christelijk Lyceum kreeg hij worteltrekken. "Tijdens die lessen ontdekte ik de structuur in de kwadraten. Dat heb ik verder uitgebouwd."

Het rekenonderwijs in deze tijd vindt Bouman tien keer niks. "De onderwijswereld is zeldzaam geborneerd, begrensd in zijn denken, en ongehoord eigenwijs. De allergrootste ezelachtigheid in de onderwijswereld is de kinderen vertrouwd te maken met een rekenmachine." Bouman heeft de toenmalige minister van OCenW, Marja van Bijsterveldt gesuggereerd een hogere rekenschool op te richten, net als in sommige steden in Duitsland. Het antwoord was nul, komma nul.
Bouman mag graag een lezing geven op middelbare en hogere scholen. Een veel gemaakte opmerking is dat hij anders denkt dan een wiskundige. "Dat klopt, zeg ik dan. Ik ben geen wiskundige, maar een rekenaar. Mijn kennis kan ik overbrengen. Mijn talent niet."
Hij heeft vier verschillende wereldrecords op zijn naam staan. En als enige ter wereld heeft hij in Dresden de prijs ontvangen voor uitmuntendheid in de Mental Calculation World Cup 2014 met de opdracht: Een getal van negen cijfers is het product van drie priemgetallen, niet opeenvolgend, van drie cijfers. Vind ze! Voorbeeld: 241891423 = 431×677×829. Dat is voor het eerst opgelost in 1852 door de Duitse Zacherias Dase. Bouman was de tweede.

Ondanks zijn hoge leeftijd, heeft Bouman geen enkele moeite met het uitrekenen van moeilijke rekenopdrachten. "Het is van belang om je brein in te spannen. Dat werkt op alle positieve manieren goed uit. Zie het als een spier die stevig blijft door te trainen. Zodra je ermee stopt, verslapt hij en ligt de kans op dementie op de loer."
Na zijn middelbare school werd Bouman vertegenwoordiger van vrachtautobanden bij Michelin. Dat heeft hij 20 jaar gedaan. Daarna werd hij docent. "Over autobanden is meer te vertellen dan dat ze zwart en rond zijn", zegt hij lachend. Na 10 jaar, hij was 55, stopte hij met een speciale regeling.
"Na die tijd ging ik vaak op vakantie in Duitsland. Ik was geobsedeerd door treinen en had een vraag over een bepaalde hendel. De machinist gaf uitleg en ging naar Mannheim. "Wil je meerijden?" vroeg hij.
"Onderweg vertelde ik de machinist wat hij moest doen. Na een aantal kilometers mocht ik zelf rijden. Het was misschien niet helemaal volgens de regels, maar ik heb diverse keren in Duitsland de trein bestuurd. Prachtig vond ik het."

Het idee om zijn belevingen en kennis op papier te zetten kwam in oktober 2012 tijdens een WK voor de jeugd. "Doctor Huke, een Duitse wiskundige, zei op alle beweringen die ik deed: 'Das sollen Sie beweisen.' Mijn reactie was: Bewijst u maar dat ik het fout doe!" Huke adviseerde alles op te schrijven wat ik wist en het met anderen te delen. Dat heb ik gedaan. 'De Kunst van het Hoofdrekenen' is af en binnenkort verkrijgbaar."

Lezers vertellen
Lezers van Alphens Nieuwsblad vertellen hun verhaal. Over wat ze hebben meegemaakt, wat hen bezighoudt, bijzondere hobby's of werk. Wil je een bijzonder verhaal kwijt of ken je iemand met zo'n verhaal, meld het aan de redactie: redactie.anb@persgroep.nl.
 

Meer berichten