Logo alphensnieuwsblad.nl


Bon Zaal leeft tussen wal en schip

  Human Interest

Bon Zaal (46) heeft de afgelopen jaren vele stormen getrotseerd. De Maitre d'hotel, op het Duitse schip Mein Schiff, vaart voor zijn werk en is af en toe een paar weken thuis. Het recalcitrante ventje van toen is een man geworden die 75 procent van de wereld heeft gezien.

Door Trudy van Schie

Alphen aan den Rijn - "Het werken in een restaurant heb ik van mijn ouders meegekregen", vertelt hij in zijn stamkroeg Alle Hens. "Tot mijn 16e heb ik met veel plezier gewerkt in café restaurant Centraal in Alphen." Hij spreekt vloeiend Engels, Duits en Nederlands. Op de Mein Schiff is Zaal leidinggevende over drie restaurants en heeft de verantwoording over ruim 80 medewerkers. Hij leidt ze op en stuurt ze aan op het gebied van hygiëne, serveren en schoonmaken.

Vader Zaal is eigenaar geweest van café restaurant Centraal, naast het Nutsgebouw. Tot het in 1986 verkocht werd, heeft Bon met zijn moeder en zus Marina meegeholpen. "Ik heb op Het Kompas in ter Aar gezeten en later op de Willem de Zwijger in Alphen. Na de Middelbare Detailhandelsschool heb ik de Middelbare Hotelschool gedaan. Ik was goed in tekenen, vooral kalligrafie. Nog steeds word ik gevraagd voor opdrachten. Met een prachtige cv solliciteert hij op zijn 25ste bij De Holland America Line. "Boten hebben mij altijd gefascineerd. Dat is ontstaan in de jaren tachtig. Ik keek altijd naar de serie Love Boat op The Passific Princess. Geweldig vond ik het!"
Op de Holland America Line begint hij als assistent Maitre. "Bij Seabourn heb ik me opgewerkt van bus boy tot roomservice manager. Het werk aan boord van een cruiseschip is totaal anders dan het werken als kelner aan land. Er wordt veel meer discipline van je geëist."

Bang is hij nooit geweest. "Ik vind het de veiligste manier van reizen. Het personeel wordt dagelijks getraind om de veiligheid van de gasten te waarborgen. Wanneer we in een heftige storm terechtkomen, hangen er bij alle liften spuugzakjes en liggen er reispilletjes. Zelf ben ik nooit ziek, behalve op de Noordzee waar de golven tegen elkaar inslaan. In Alaska was een hevige storm met golven van 16 meter hoog. De Holland Amerika Line klapte op de golven. Dat was spectaculair. Op een kleiner schip, de Seabourn, kregen we een golf tegen de zijkant. Er was veel ravage. De piano gleed van bakboord naar stuurboord. Dat was heftig."
Op een schip met 2750 gasten en 1050 personeelsleden zijn er af en toe calamiteiten. "Vooral met ouderen aan boord kan er iets gebeuren. Er is een compleet hospitaal waar kleine operaties uitgevoerd kunnen worden. Bij een calamiteit staat een speciaal opgeleid team klaar dat precies weet wat te doen. Afhankelijk van de ernst van de situatie blijft de patiënt aan boord, wordt er teruggevaren of een helikopter opgeroepen. Bij overlijden gaat de overledene in een speciaal, gekoelde ruimte en wordt in de eerstvolgende haven of in het land van herkomst aan wal gebracht."

Het personeel dat Zaal aanstuurt, komt voornamelijk uit de Aziatische landen. "Ze blijft tien maanden aan boord. Iedereen krijgt een opleiding in taal en de werkzaamheden. Ervaring wordt niet gevraagd, discipline en hard werken is een must. Er komen twee nieuwe schepen bij, dus er is werk genoeg."
Vervelen doet Zaal zich geen moment. Behalve zijn werk heeft hij een aantal hobby's. "Ik zing graag en aan boord treed ik op met evergreens van onder andere Tom Jones en Engelbert Humperdinck. Zelf ben ik fan van klassieke muziek, dance classics en Hollandse meezingers. Tekenen doe ik graag en zelfs aan boord weten ze mij te vinden voor de sierletters. Ik heb een eigen hut waar ik in mijn vrije uurtjes kijk naar films, series en comedy's. Een keer per week ben ik DJ voor het personeel."

Thuiskomen is voor Zaal vakantie. Hij zoekt Pim van der Blij op, waarmee hij is bevriend vanaf de basisschool, drinkt een borrel bij Alle Hens en bezoekt zijn cluppie Ajax. Zijn volgende reis gaat naar Zuid Europa en de Noorse fjorden. Hij is op tijd terug voor de Jaarmarkt.

Lezers vertellen
Lezers van Alphens Nieuwsblad vertellen hun verhaal. Over wat ze hebben meegemaakt, wat hen bezighoudt, bijzondere hobby's of werk. Wil je een bijzonder verhaal kwijt of ken je iemand met zo'n verhaal, meld het aan de redactie: redactie.anb@persgroep.nl.
 

Reageer als eerste
Meer berichten