Logo alphensnieuwsblad.nl


Oprichters Voedselbank stoppen

  Human Interest

In meer dan 3,5 jaar hebben Dirk van Kampen als voorzitter en René de Jong als penningmeester een goed draaiende Voedselbank in Alphen neergezet. Nu vinden ze het tijd worden om afscheid van hun kindje te nemen en op zoek te gaan naar mensen die het stokje willen overnemen.

"Omdat we van nul af begonnen hebben we ons voor 100% in moeten zetten. Dat betekende meer dan 25 uur vrijwilligerswerk per week, met bijna elke dag wel enige activiteit. Naast het werk dat we beiden nog doen, blijft er weinig tijd over voor ons gezin, vrienden en familie", leggen Dirk en René hun beslissing om te stoppen uit.

Is het niet mogelijk om taken af te stoten en toch door te kunnen gaan?
"Dat zou een optie zijn, maar ze vinden zichzelf teveel (eigenwijze) ondernemer. Dat was nodig in de beginfase van deze Voedselbank. Patronen slijten in en veranderingen zijn dan lastig door te voeren. Bovendien erkennen ze beiden controlfreaks te zijn, die het liefst de touwtjes zelf in handen houden. Tijd dus om ruimte te maken voor anderen om hun stempel te kunnen drukken op dit fantastische goede doel."

Hoeveel is er al bereikt?
"Inmiddels hebben we een fantastisch, compleet ingericht, magazijn. We zijn voorzien van goed materieel, zoals een behoorlijke vries- en koelruimte. Voldoende en een kwalitatief goed wagenpark, zeker als we de zoektocht naar een koelwagen hebben kunnen afsluiten. We hebben goede contacten met andere voedselbanken, wekelijkse leveranciers en natuurlijk de Gemeente, kerken, scholen en andere maatschappelijke organisaties. Maar vooral hebben we een fantastische ploeg vrijwilligers die dit werk met veel plezier doen."

Wat is er nog te doen voor nieuwe bestuursleden en een nieuwe coördinator?
"Zat natuurlijk. Net als de normale wereld, verandert ook de voedselbankomgeving regelmatig. Het aantal klanten varieert, het vrijwilligersteam varieert. De geldstromen zijn niet altijd even gelijkmatig. Besturen betekent in dit geval niet alleen achter het stuur zitten, maar ook uitstappen, het verkeer regelen, wegwerkzaamheden verrichten, mensen motiveren, regels maken en indien nodig weer veranderen. Misschien lukt het een nieuw bestuur om in Alphen een gecombineerde opslag - uitdeellokatie te vinden."

Stappen jullie per direct op?
"Natuurlijk niet. Het is ons kindje, dat wil je in goede handen achterlaten. We nemen een half jaar de tijd om nieuwe mensen te vinden. Onze streefdatum is 1 oktober 2017. Als het per die datum niet gelukt is, zullen we ons nader beraden, maar dat er een eind komt aan ons huidig inspanningsniveau is iets dat voor 100% vast staat."

Hoeveel bestuursleden zoeken jullie en wat voor mensen moeten dat zijn?
"We zoeken eigenlijk vijf bestuursleden, want nu doen we samen alle bestuurlijke en organisatorische taken en dat is absoluut te veel werk voor twee mensen. We zoeken vooral mensen die niet ook nog een baan hebben. Zonder een baan zouden we beiden het werk blijven doen. Dan is het leuk en goed te doen. We zoeken mensen met affiniteit met armoedebestrijding. Mensenmensen zoeken we. Mensen met bewezen organisatie- en communicatietalenten, die ook kunnen functioneren in een overlegomgeving waar veel verantwoording moet worden afgelegd. Die kunnen samenwerken met onze Raad van Toezicht, andere bestuursleden, vrijwilligers en maatschappelijke omgeving."

Is er een beloning voor dit werk
"Jazeker is die er. Hij is niet in geld uit te drukken en wordt ook niet in geld betaald, maar in voldoening en waardering, tevreden klanten, vrolijke vrijwilligers, goede contacten met alle relaties en andere Voedselbanken."

Belangstellenden voor een bestuursfunctie bij de Alphense Voedselbank mailen naar dirkvankampen@voedselbankalphen.nl.

Lezers vertellen
Lezers van Alphens Nieuwsblad vertellen hun verhaal. Over wat ze hebben meegemaakt, wat hen bezighoudt, bijzondere hobby's of werk. Wil je een bijzonder verhaal kwijt of ken je iemand met zo'n verhaal, meld het aan de redactie: redactie.anb@persgroep.nl.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten