Logo alphensnieuwsblad.nl


Gilde zoekt 70 nieuwe taalcoaches

  Human Interest

Alphen aan den Rijn - Stichting Gilde Alphen aan den Rijn is geen club van vaandeldragers. Het is een gestructureerde, snelgroeiende organisatie met meer dan 350 vrijwilligers. Er zijn twaalf projecten die variëren van hulp met computers, klusjes, belasting en administratie, coaching, samenspraak, stadswandelingen, gastlessen en lezingen. "Het Gilde werkt aan twee kanten", vertelt secretaris Lenie Dingemanse. "We koppelen vraag en aanbod. De vrijwilliger wordt beloond als de inzet resultaat heeft en een aanvrager is blij met de ondersteuning en begeleiding. Met de toenemende stroom vluchtelingen en immigranten hebben we op dit moment een wachtlijst bij de taalcoaching. De verwachting is dat de aanvragen sterk toenemen en er 70 nieuwe taalcoaches geplaatst kunnen worden."

Door Trudy van Schie

In Alphen hebben de taalcoaches contact met meer dan 30 nationaliteiten. "Daaronder zijn ook immigranten en vluchtelingen. Ze hebben gemeen dat ze de taal niet beheersen en de Nederlandse gewoontes niet kennen. De vluchtelingen zijn vaak getraumatiseerd. Ze komen uit een oorlogsgebied en hebben de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt. Niemand laat zomaar alles achter in zijn vaderland om ergens anders met niets te beginnen. Vaak hebben de vluchtelingen een opleiding, een baan en sociaal leven gehad. Hier beginnen ze met niets."
Het Gilde werkt samen met diverse, grote organisaties in Alphen en de regio. Het draait in zijn geheel op vrijwilligers. Dingemanse: "Deze groep varieert in leeftijd van 40 tot 90 jaar. De meeste vrijwilligers zijn gestopt met werken en hebben een paar uurtjes in de week over om andere dingen te doen naast hun dagelijkse bezigheden. Of ze zijn ergens goed in en willen hun kennis overdragen. Het is vaak voor de vrijwilliger net zo'n belangrijk aspect om bezig te zijn als de aanvrager."


De doelgroepen van het Gilde verschillen. Voor de recreatieve bezigheden kan iedereen zich opgeven. Voor bijvoorbeeld een belastingaangifte of een klusje moet er sprake zijn van een inkomen dat te laag is om iemand in te huren. Ben je eenzaam, wil je contacten leggen of er gewoon even uit? Er is genoeg te doen.
Wie zich aanmeldt als vrijwilliger krijgt een uitgebreid intake gesprek met een of meerdere gespecialiseerde coördinatoren. Voor de taalcoaches zijn er gratis opleidingen om zich te bekwamen in het begeleiden van bewoners uit andere landen. Er zijn valkuilen waarop gewezen wordt en er is voorlichting over het omgaan met de nieuwe Nederlanders, die vaak uit een rampgebied komen.
Het aanbod bij het Gilde is divers. "Er is Coach4You, kinderen begeleiden die een steuntje in de rug nodig hebben bij de overgang van de basisschool naar van de middelbare school. Op dit moment zijn er twintig kinderen die er gebruik van maken. Gespecialiseerde coaches helpen kinderen door ze bijvoorbeeld structuur en discipline bij te brengen. En met succes. Tot nu toe zijn alle kinderen overgegaan."


Er wordt steeds meer een beroep gedaan op de gastsprekers van het Gilde. "Op scholen, in de bibliotheek en bij andere organisaties geven sprekers informatie over interessante onderwerpen of een kijkje op onderwerpen zoals kunst, kalligraferen, molens of actuele items."
De activiteiten van het Gilde zijn over heel Alphen en omstreken verspreid. "Maandelijks vertrekt er in de zomermaanden een ploeg fietsers vanaf het Rijnplein om een mooie tocht te maken. In buurtcentrum De Oude Wereld wordt er gebridget en zijn de culinaire kooklessen niet meer weg te denken. Voor tekenen en schilderen is de Wielewaal beschikbaar." Populair is het Filosofisch Café. Jong en oud kunnen vrijuit spreken over wat hen boeit in de samenleving en waarderen het om met elkaar te filosoferen.
Het Gilde krijgt jaarlijks 8.000 euro subsidie van de gemeente. Daarvan betaalt de organisatie het kantoor in de Uranusstraat en de opleidingen van de medewerkers en vrijwilligers. Meer op www.gildealphenaandenrijn.nl

Lezers vertellen
Lezers van Alphens Nieuwsblad vertellen hun verhaal. Over wat ze hebben meegemaakt, wat hen bezighoudt, bijzondere hobby's of werk. Wil je een bijzonder verhaal kwijt of ken je iemand met zo'n verhaal, meld het aan de redactie: redactie.anb@persgroep.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten