Logo alphensnieuwsblad.nl


Hoe gaat het nu met Jan Vrolijk?

  Human Interest

Jan Vrolijk (72) is een opgeruimd man. Terugblikkend op zijn leven is hij tevreden. Hij heeft gevoetbald in het eerste elftal van Alphia en was coach bij ARC. Wie hem wilde verslaan met een potje dammen, moest van goede huize komen. Hij werd jeugdkampioen van Zuid Holland en heeft gespeeld tegen Harm Wiersma.

Door Trudy van Schie

Alphen aan den Rijn - "Op topniveau dammen doe ik niet meer, maar een goede tegenstander durf ik nog steeds uit te dagen." Van beroep was hij pottenbakker en runde Vrolijks Aardewerk op de Steekterweg. "In de pottenbakkerij kon ik mijn creatieve kant laten zien. De spaarpotjes voor de Blokker of het exclusieve serviesgoed, daar werden er duizenden van verkocht." Vrolijk heeft een druk leven achter de rug en is een aantal keer door een diep dal gegaan.

Vrolijk was sportief en een goede voetballer bij voetbalclub Alphia. "Het was een probleem om alles wat ik leuk vond, goed te doen. Voetballen was mijn passie en ik heb schitterende wedstrijden gespeeld. De wedstrijden waren helaas altijd op zaterdag. Op die dag werden ook de damwedstrijden gehouden"
"Dammen heb ik op mijn 12e van mijn opa geleerd en ik werd steeds beter. "Je krijgt een dubbeltje als je wint", zei de oude man. "Dat gebeurde niet tot ik op mijn 16e zei: "Opa, ik krijg een dubbeltje van je." Opa was verbaasd. "Hoezo?"
"Vandaag gaat u verliezen en u zal nooit meer van mij winnen. Mijn voorspelling kwam uit. Hoewel er vaak gezegd wordt dat dammen makkelijker is dan schaken, beweer ik het tegendeel. Dammen op topniveau is een zware sport. Ik herinner mij nog een simultaanwedstrijd met twintig tegenstanders bij ARC. Na een paar zetten kwam ik bij nummer 18. 'Wat heb jij veranderd?' vroeg ik. 'Niets', beweerde hij. "Ik bleef staan tot de speler toegaf dat hij er een steen bij gezet had. Ik zag dat het bord er anders uitzag dan de ronde ervoor. Hij mocht gaan. Ik kon niet alleen vooruitzien, maar tevens elke partij en iedere zet terugkijken." Op zijn 18e wist Vrolijk als enige van vijftig spelers te winnen van Babasy, de Franse wereldkampioen. Het werd een van zijn mooiste wedstrijden.

Tussen alle drukke werkzaamheden is Vrolijk altijd een groot fan geweest van zanger Udo Jurgens. Met zijn vrouw, zoon en dochter is hij diverse keren naar Duitsland gereisd om te genieten van de optredens van deze artiest. "Wie kan zeggen dat hij dit allemaal heeft mogen beleven? Ik heb een mooi leven gehad, veel van de wereld gezien en genoten met mijn gezin."
Het ging goed met Vrolijks bedrijf tot de markt van Azië deze kant opkwam. "Voor de helft van de prijs boden de Aziaten dezelfde artikelen aan, daar kon ik niet tegenop. Ik heb geen risico genomen en de stekker uit mijn bedrijf getrokken."

Op tijd, want Vrolijk kreeg SLE, een reumatische aandoening aan zijn organen. "Het duurde een paar jaar en het was een heftige tijd met veel pijn. Ik vroeg me af wat nu? Mijn dochter Margret was eigenaresse van reisbureau Namaste in Delft. Zij nam mij mee op reis en samen bezochten we diverse Aziatische landen. Het was geweldig en ik knapte op."
"Maar hoe verder? Geen bedrijf meer en geen werk. Ik had een gezin en er moest brood op de plank komen. Mijn broer bood aan om tweedehands meubelen in te kopen bij particulieren en die met de vrachtwagen af te leveren in Frankrijk." Het waren prachtige jaren tot Vrolijk een herseninfarct kreeg.

"Ik was geschrokken en hoewel ik er goed vanaf gekomen ben, mocht ik 5 jaar lang geen vrachtwagen besturen. Of de duvel ermee speelde, een maand na de beperking kwam de eigenaar van bakkerij Visser naar mij toe en vroeg of ik brood wilde rijden. Ik heb het jaren gedaan. In januari 2017 ben ik gestopt. Het was mooi geweest."
Vrolijk doet het nu rustiger aan. Dat is wennen voor een man die altijd in de weer geweest is. Hij heeft nu tijd om rustig een krantje te lezen en er samen met zijn vrouw op uit te gaan.

Lezers vertellen
Lezers van Alphens Nieuwsblad vertellen hun verhaal. Over wat ze hebben meegemaakt, wat hen bezighoudt, bijzondere hobby's of werk. Wil je een bijzonder verhaal kwijt of ken je iemand met zo'n verhaal, meld het aan de redactie: redactie.anb@persgroep.nl.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten