Tom is macrons aan het spuiten.
Tom is macrons aan het spuiten. (Foto: Wil Kamping)

Tom gaat voor een Uniek Kerstdiner

  Cultuur

Tom Schoonbeek heeft een passie voor koken. De Alphense kok houdt ook van organiseren en vooral van iets voor anderen doen. Twee dagen voor kerst coördineert hij een uniek kerstdiner voor mensen die alleen zijn met kerst of juist een kleine portemonnee hebben. Zijn drive is om 75 mensen bij elkaar te brengen en hen een onvergetelijke avond te bezorgen. Het driegangen kerstdiner wordt gehouden bij Tom in de Buurt locatie wijkcentrum Kerk en Zanen.

Vorig jaar startte Schoonbeek het project 'Voor elkaar met elkaar'. "Toen hebben we dit kerstkoken voor het eerst georganiseerd voor 25 gasten. Het was bijzonder geslaagd, al zeg ik het zelf. Na afloop de blije gezichten van de mensen en de bedankjes, berichtjes op facebook. Het wijkcentrum werd voor even omgetoverd tot een heus sterrenrestaurant," grapt initiatiefnemer Schoonbeek.


"En dit jaar gaan we er weer voor. Ik verheug me er op om mensen iets te geven waar ze blij van worden. Niet iedereen in deze maatschappij kan uitpakken met een uitgebreid kerstdiner. Natuurlijk kun je niet alles alleen, dit kookproject doen we met elkaar. Het is een must om op voldoende hulptroepen te kunnen rekenen. Mijn vrienden en ruim achttien vrijwilligers, ze doen allemaal mee. We zijn dan een ongedwongen team."

"Ik heb gekozen voor degenen die dit project ook echt leuk vinden. Mijn beste vriend heeft koken als hobby en is ook van de partij. Kijk, het gaat allemaal niet vanzelf en we moeten die avond met zijn allen keihard er tegenaan. Maar er is ruimte voor een praatje, grapje, beetje gek doen. Als kok kan ik natuurlijk niet heel gek doen, want ik moet mijn hoofd bij het koken houden. En ik werk graag met een strak schema, want 'in de soep lopen' is voor mij geen optie."

"De gasten konden zich van te voren bij mij opgeven en eventuele dieetwensen aangeven. Wij bieden aan om ze op te halen en weer thuis te brengen. Alleen niet in een limousine," lacht Schoonbeek. "Het aantal van ruim 75 gasten is natuurlijk wel even wat anders dan vorig jaar. En alles gaat gebeuren op tien gaspitten en in twee ovens. Een uitdaging die zeker gaat lukken."

"Alle inkopen voor het eten zijn gesponsord. We vragen de gasten wel een kleine bijdrage voor in de kostenpot. Ruim van te voren hebben we sponsoren benaderd en chauffeurs geregeld voor het vervoer. Er zijn dit jaar ook nieuwe sponsoren bij. Ik denk dat sponsoren je dit ook moeten gunnen. Zo krijgen we medewerking van een goede slager die het vlees warm komt bezorgen. Tja, die steun is gewoon overweldigend. En bijvoorbeeld een supermarkt die de kratten met boodschappen voor je in de auto zet. Wie verzint dat."


"Niet alleen het eten wordt met aandacht gemaakt, ook de aankleding van de zaal is feestelijk met mooi gedekte tafels en er is livemuziek. We koken alles met verse ingrediënten, zonder zakjes of potjes. Zelfs de bonbons zijn handgemaakt. Zelf vind ik het sociale aspect van dit diner belangrijk. Mensen zouden meer aan elkaar moeten denken."

"De doelgroep is alle leeftijden door elkaar: ouderen, jongeren en gezinnen die minder te besteden hebben of alleen zijn met de feestdagen. Juist die mensen willen we bij elkaar brengen en het echte restaurantgevoel bezorgen. Onderling ontstaan er vaak bijzondere tafelgesprekken. Die gesprekken gaan niet alleen over rozengeur, want iedereen heeft zijn eigen verhaal. En dat mag. Vorig jaar was er een dame op leeftijd die na afloop niet naar huis wilde omdat er niemand op haar wachtte. Dat zet je wel aan het denken."

Meer berichten
Shopbox