Foto:

Knopjes

  Column

Flierefluiten 2.0

De meeste mensen hebben weleens gehoord dat je stemming je gedrag bepaalt. Als je een beetje oplet, zie je al op een afstandje hoe iemand zich voelt. Schouders en hoofd omlaag, een beetje sloffen. Niet goed dus. Je loopt zonder te groeten anderen zomaar voorbij. De hond weet het ook. Er wordt effe niet gespeeld. Op een ander moment kijk je vrolijk om je heen. De hond springt om je heen en wil graag dat je het balletje nog eens weggooit. Je maakt een praatje met andere hondenbezitters en je lacht. Je stemming bepaalt je gedrag. Je kunt heel opgewekt staan klussen, maar als je met de hamer op je duim slaat, dan slaat je stemming in een fractie van een seconde om. Nog twijfels? Probeer het maar eens. Zie je wel?

In de afgelopen dagen worden we door de media werkelijk bestookt met meldingen over het onder controle krijgen van het coronavirus. Op de een of andere manier worden deze meldingen als een lange ketting aan elkaar geregen. Zijn er voldoende bedden in het ziekenhuis – hebben we voldoende bedden op de Intensive Care – is er voldoende verplegend personeel - hebben we voldoende beschermend materiaal – is er voldoende beademingsapparatuur – wie wordt wel en wie niet opgenomen op de IC – zijn er voldoende medicijnen – hoeveel mensen zijn er gisteren opgenomen – hoeveel mensen zijn er overleden – hoe gaat het met de mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Werkelijk een bombardement van berichten waar wij eigenlijk niets mee kunnen. Ja, het bevestigt elke keer weer het angstige gevoel dat we al hadden. En van dat gevoel kan je ’s nachts niet slapen. Je ligt er wakker van, want het maalt maar door je hoofd hoe het verder moet, met je gezin, opa en oma en de rest van je familie, met je werk, met je lege bankrekening. Noem maar op.

Flierefluiten is onbezorgd door het leven gaan. Gemakkelijk leven, want alles loopt op rolletjes. Daar is je stemming dan ook naar. Als het minder gaat, weet dan het knopje te vinden om jezelf in een andere stemming te krijgen. Je kunt jezelf dus in een andere stemming zetten. Heel bewust. Door bijvoorbeeld ’s morgens vroeg alleen maar je favoriete muziek te draaien. Zing hardop mee en je krijgt een goed gevoel. Overdag even geen nieuws en nieuwsrubrieken luisteren. Laat de krant liggen en kijk eens niet op internet. Laat duidelijk zijn dat het grootste deel van alles wat je hoort en ziet je gewoonweg overkomt. Als je iets anders wilt, dan moet je dat zelf sturen. Flierefluiten doe je dus zelf. Geniet met volle teugen van het mooie weer. Kijk om je heen hoe de natuur zich van z´n beste kant laat zien en geniet ervan. Je hoeft ´s avonds geen televisie te kijken. Maak voor jezelf eens een lijstje met dingen waar jij vrolijk van wordt. Dat zijn de knopjes waar jij je eigen stemming mee kunt omzetten.

Cees Romijn

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden