Logo alphensnieuwsblad.nl


Column Eveline J. Verhoeve: Achterban

  Column

De Tweede Kamerverkiezingen zijn geweest en we maken ons al weer op voor de volgende ronde: de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart 2018. Over een jaar dus. Dat is voor een gemiddeld mens heel ver weg. Zo niet voor de lokale dames en heren politici.

De voorbereidingen achter de schermen zijn al begonnen. De partijen bekijken de 'oude' spullen van de vorige keer, halen uit de dossiers hoe de stand van zaken nu is, leggen daar de ervaringen van de landelijke verkiezingen overheen en gaan een nieuw plan in de steigers zetten. Het is niet zo simpel als: na de zomer maken we een lijstje met kandidaten en een A4tje met speerpunten die we vorige keer ook hadden. Niet elke partij is tenslotte een éénmansactie.

Omdat we in dit land een democratisch stelsel hebben, moet de achterban bij de plannen worden betrokken. Bij voorkeur ook andere inwoners dan de maximaal honderd leden van een lokale partij of afdeling. Hoe doe je dat?

Om mee te beginnen zal elke politieke fractie haar mensen bij allerlei bijeenkomsten willen hebben. Al was het alleen maar om te laten zien dat de fractie in de gemeenteraad de dorpsraad steunt, of dat het onderwerp echt op de agenda staat. Het is natuurlijk ook heel slim om bij bijeenkomsten van vrijwilligersorganisaties en het bedrijfsleven informeel eens te snuffelen aan wat daar leeft. Uiteraard zijn overleggen met besturen van sportverenigingen, culturele instellingen en andere clubs gewoon slim. Zij weten tenslotte wat er speelt bij hun achterban.
De normale werkzaamheden gaan ondertussen ook gewoon door. De gemeenteraad is tenslotte verantwoordelijk voor ons allemaal.

En dan staat er op internet dat de dames en heren politici zich alleen maar bezighouden met netwerken, roeptoeteren, cv opbouwen, eigen gewin en handjeklap langs de zijlijn. Achteroverleunend in je eigen luie stoel is dat wel heel gemakkelijk gezegd.

Reageer als eerste
Meer berichten