Logo alphensnieuwsblad.nl


Column Eveline J. Verhoeve: Koopzondag

  Column

De Alphense winkeliers mogen helemaal zelf bepalen op welke dagen ze open gaan. Toch zijn ze, ondanks de 'koopzondagen', op zondag massaal gesloten.

In de wijken en in de dorpen is er zondagsrust. Daar is alles uitgestorven behalve de supermarkt. In het Alphense Stadshart is het geen vleesch en geen visch. De een doet mee, de ander niet. Voor bezoekers lijkt het vooral een dooie boel. Een dooie boel hoeft het echter niet te zijn. Natuurlijk hebben de winkeliers amper invloed op leegstand, slecht onderhoud en een ongezellige aankleding. Leegstand en onderhoud is een taak voor de vastgoedeigenaren. De ongezellige aankleding wordt gelukkig door de gemeente én de winkeliersverenigingen aangepakt, maar is gewoon nog niet af.

Er een feestje van maken in de hele binnenstad, zelfs al gaan we allemaal naar 'het dorp', daar kunnen de winkeliers wel degelijk iets aan doen. Zij bepalen zelf of ze open gaan, of er een streetband rondloopt, of er een kunst & curiosamarkt is en of alle winkels er uitnodigend uitzien. Ook de horeca zou mee moeten doen. Allemaal net voor de lunch de deuren open zetten. Iets in de geest van: allemaal de kerken uit en de kroegen in. Zo moeilijk is het niet, gewoon net als vroegâh. De enige manier om een leuke koopzondag voor elkaar te krijgen, is er met z'n allen voor gaan. Daar ontbreekt het een beetje aan in het Stadshart. Er zijn grote ketens die in de middelgrote steden zoals Alphen aan den Rijn per definitie dicht blijven. Er zijn lokale middenstanders die 'zondagsrust' belangrijker vinden om vervolgens op maandag over gebrek aan klandizie te klagen. Er zijn moderne detaillisten die graag een leuke koopzondag willen, maar zich verloren voelen als de buren links en recht niet meedoen.
Zolang de winkeliers geen zin hebben om er met z'n allen een feestje van te maken, zal het in het Alphense Stadshart op zondag wel een dooie boel blijven.

Reageer op dit nieuws 3
Meer berichten