In CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is van alles te zien over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Foto: PR
In CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is van alles te zien over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Foto: PR (Foto: )

Van der Schilden opent expositie over oorlog in Nederlands-Indië

Dieter van der Schilden, voorzitter van een veteranenvereniging in Alphen aan den Rijn, opent op zaterdag 15 augustus de tijdelijke expositie ‘De Vergeten Oorlog' in CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug. Hij doet dat om 13.00 uur met de wethouder van de Gemeente Haarlemmermeer Marja Ruigrok.

Haarlemmermeer/Alphen aan den Rijn- Op zaterdag 15 augustus is het 75 jaar geleden dat de Japanners hebben gecapituleerd. Daarom staat de gehele maand augustus in het teken van Nederlands-Indië. De oorlog in Zuidoost-Azië wordt wel ‘De Vergeten Oorlog’ genoemd. CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 wil een bijdrage leveren aan het in stand houden van de herinnering aan wat er in Nederlands-Indië is voorgevallen.

U maakt in een diorama kennis met de uniformen die de KNIL- en andere militairen droegen en hun uitrusting en wapens. Er is ook een Indische woonkamer ingericht om een indruk te geven van de leefwijze van de Indische Nederlanders en er is een maquette te zien van een Indisch woonhuis. De inrichting daarvan is perfect tot in detail. In vitrines ziet u gebruiksvoorwerpen en artikelen uit Nederlands-Indië.
Aan één zijde van de ruimte hangt informatie over de Mariniers in Nederlands-Indië. Aan de andere wand wordt een tijdlijn getoond van voor de oorlog, tijdens de oorlog, de Bersiap (vrijheidsstrijd), de repatriëring en de wederopbouw in Nederlands-Indië. Als basis daarvoor zijn foto’s uit de archieven van twee families gebruikt. Tegelijk met de opening is een speciale uitgave van het kwartaalblad Contrails te koop met als onderwerp Nederlands-Indië.

Als gevolg van de beperkingen vanwege de COVID-19 richtlijnen verzoekt het museum bezoekers 1,5 meter afstand te houden. Bezoekers van het museum en de opening moeten zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.

Deze opening is uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum. Toegang tot de opening is gratis voor bezoekers aan het museum.

De toegang bedraagt € 6,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een consumptiemuntje gratis. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang. Het museum is op zaterdag en de tweede zondag van de maand geopend van 11:00 tot 16:00 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden