Het boek Onze Heerlijkheid Alckemade’, van Gerrit en Jan Kuipers uit Roelofarendsveen ligt nu in de boekhandel.
Het boek Onze Heerlijkheid Alckemade’, van Gerrit en Jan Kuipers uit Roelofarendsveen ligt nu in de boekhandel. (Foto: )

Vader en zoon schrijven historisch werk over voorouders

Het boek 'Onze Heerlijkheid Alckemade’, van Gerrit en Jan Kuipers uit Roelofarendsveen ligt nu in de boekhandel. Het boek gaat over de geschiedenis van de hoge heerlijkheid Alckemade (nu onderdeel van de gemeente Kaag en Braassem), gezien door de ogen van hun voorouders.


Kaag en Braasem- Het boek vertelt het verhaal van duizend jaar geschiedenis van Alckemade: van de allereerste ontginningen van het Grote Groene Woud in ons gebied boven de Oude Rijn rond het jaar 1000 tot en met de periode van wederopbouw en het 'goede leven' dat na de Tweede Wereldoorlog aanbrak. Alckemade was tot het einde van de 18de eeuw een zogenaamde ambachtsheerlijkheid, bestuurd door de Heren van Alckemade vanuit hun kastelen bij Sassenheim, Warmond en Lisse. Maar bij het woordje 'onze' hoort wel een belangrijke kanttekening, want met 'onze heerlijkheid' bedoelde de Heer van Alckemade dat het 'zijn heerlijkheid' was.

De auteurs vonden het wel een aardig idee om alle belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van hun geboortestreek eens op een rijtje te zetten, en na te gaan of onze 'ouwelui' daarbij betrokken waren. En dat hébben ze geweten, want dat waren ze zeker. Ze vinden hun voorouders terug als veenmannen, turfschippers en turfarbeiders, meehelpend aan de vernietiging van het Hollandse veenlandschap. En ook als armmeesteren, klopjes (kosteressen) en schuilkerkhouders in de periode na de Tachtigjarige Oorlog, waarin katholieken hun verboden godsdienst alleen in het verborgene konden belijden.

Ook vinden ze ze terug als strijders tegen de Franse Zonnekoning in rampjaar 1672, of als orangisten en patriotten in de roerige periode rond 1780 die voorafging aan de Franse Tijd.Onder hun voorouders en hun verwanten vinden ze verder nog boter- en caes-coopers, scheepmakers, arbeiders, herbergiers, herenboeren, een crimineel rechter, een schoolmeester, een melkventer, een ijzersmid en een hoefsmid, een windmaker (orgeltrapper) in de Veense kerk. Tenslotte vinden ze hun meest directe voorouders terug in Roelofarendsveen als arbeiders, baggermannen en tuinders in de 19de en 20de eeuw, en als verzetstrijders in de Tweede Wereldoorlog.Belangrijke gebeurtenissen in onze vaderlandse geschiedenis hebben ook in Alckemade grote gevolgen gehad.

Het boek kost 36 euro en is ook online te bestellen.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden