Donderdag ging Wessels haar er na 3,5 jaar af. Hier is hij met lang haar, tijdens het knippen en erna te zien. Foto Linda Zirkzee
Donderdag ging Wessels haar er na 3,5 jaar af. Hier is hij met lang haar, tijdens het knippen en erna te zien. Foto Linda Zirkzee (Foto: Linda Zirkzee)

Na 3,5 jaar gaat Wessels bos haar eraf

Maar liefst 3,5 jaar kwam er geen schaar in de buurt van zijn koppie. Maar donderdag moest Wessel Zirkzee (12) eraan geloven en sneuvelde zijn bos haar. De scholier liet al die tijd zijn haar staan uit solidariteit met meisjes die helemaal geen haar hebben.

Bart van der Spek

Alphen aan den Rijn - "Ik liet mijn haar groeien uit pure liefdadigheid", vertelt Wessel, die in groep acht van Het Palet zit. "Een meisje deed dat ook en ik wilde iets goeds doen, zodat ik later kan zeggen dat ik dat heb gedaan. Ik ben geduldig, dus vond dit de beste manier."

Wessel komt niet alleen op voor meisjes die vanwege kanker geen haar hebben, maar voor alle meisjes die helaas om een reden kaal zijn. Een hartverwarmende actie, zou je zeggen. Maar vreemd genoeg kreeg hij vanwege zijn lange haar ook nare opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd.

"Ik kreeg te horen dat ik een meisje was. Ik hoorde dat bijvoorbeeld op straat, maar ook in een speeltuin of een zwembad. Ook werd ik eens een transgender genoemd. Ik voelde me er heel slecht door. Soms keek ik boos, maar meestal haalde meestal mijn schouders op." Zijn moeder Linda vult aan: "Het waren niet alleen kinderen die zulke dingen zeiden. Een mevrouw ontkende eens dat ik drie jongens heb, maar schaamde zich achteraf gezien rot. Ze werd rood en zei dat het goed was dat ook jongens lang haar kunnen en mogen hebben."

Wessel was er drie maanden geleden even zo klaar mee dat hij bijna zijn haar wilde laten knippen. Mede dankzij de steun van zijn moeder én zijn klasgenoten, hield hij het toch vol. "Mijn moeder zei dat ik aan de arme kinderen moest denken en ik vond de positieve reacties van mijn klasgenoten heel fijn. Dat betekent dat ze niet alleen aan zichzelf denken, maar ook aan iemand anders. Ik word daar heel blij van."

Wessel weet al wat voor kapsel hij gaat nemen. "Ik heb nu een invlecht. Het wordt korter, maar ik ga het niet laten opscheren. Verder doe ik het met gel naar achteren."

Gel in zijn haar in plaats van twee staarten

Wessels juf Rianne had donderdagochtend de eer om de staart van Wessel eraf te knippen. De juf is zo trots als een pauw op de scholier en vindt het een eer dat juist zij dat mocht doen. Zijn moeder Linda is kapster en maakte zijn haar daarna piekfijn. Hoewel hij trots op zichzelf is, vindt hij ook ergens weer fijn een keer gel in zijn haar te doen. "Mijn haar zag er jaren elke dag hetzelfde uit. Het kon ook niet echt los, omdat ik bang was dat ik luizen kreeg."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden