Toon van den Hooren: ‘Ik help mee met trainingen en verricht kleine reparaties aan de boten’
Toon van den Hooren: ‘Ik help mee met trainingen en verricht kleine reparaties aan de boten’ (Foto: Marieke Roggeveen)

Ik vind het leuk om iemand te helpen

Gelukkig kunnen we wel weer varen

Marieke Roggeveen

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn ze ermee?

Alphen aan den Rijn – Toon van den Hooren is vrijwilliger bij de Alphense Kanovereniging De Kromme Aar. Een bescheiden vrijwilliger, was mij verteld. Het is Toon zelf die dit bevestigt wanneer hij begint met vertellen: “Het is belangrijk om te vermelden dat ik maar één van de vrijwilligers ben, een groot deel van de leden is actief betrokken bij het in stand houden van de vereniging. We hebben een grote tuin te onderhouden, een clubgebouw, schoonmakers, een barcommissie, er zijn mensen die toertochten en kanovakanties voorbereiden voor de club… De contributie is alleen om de kosten te verdelen: de vereniging moet je met elkaar maken. Het is leuk dat veel leden een bijdrage leveren.”

Slalomparcours

Twintig jaar geleden werd Toon lid van de Alphense Kanovereniging. “Ik sloot mij aan bij een oefengroepje: één keer per week trainen op bootbeheersing op het poeltje vlakbij ons kanohuis. Toen na ruim een jaar de trainer van dit groepje stopte, heb ik het ‘stokje’ overgenomen. Daarna volgden als vanzelf allerlei andere vrijwilligerstaken: helpen bij de jeugd, het organiseren van trainingen in het zwembad in de winter, het begeleiden van beginners... Ik vind het leuk om iemand te helpen, en dan met name kleine groepjes of het begeleiden van beginners. Het werken met een grotere groep is nooit echt mijn ding geworden. Verder houd ik mij bezig met de botencommissie (kleine reparaties, de aan- en verkoop van boten en de indeling van de botenstalling) en onderhoud ik het slalomparcours.”

Natuurbeleving

Net als bij andere verenigingen loopt het verenigingsleven vanwege het coronavirus al enige tijd anders dan normaal. “Gelukkig kunnen we wel weer varen”, vervolgt Toon, “bij ons clubhuis hebben we een eigen steiger waarvandaan we verschillende kanten op kunnen varen voor een mooie tocht in de natuur.” Zelf vaart Toon graag op de Aarlandersveense Wetering. “Je ziet dan hazen in het veld, een buizerd op het nest, een koppel ganzen, de Molenviergang… Echt een natuurbeleving!” Wekelijks komt Toon drie à vier keer naar het verenigingsgebouw naast de Zegerbrug. “Twee avonden om mee te helpen bij trainingen, één avond train ik zelf mee, en tussendoor verricht ik onderhoudswerkzaamheden of ik ga een eindje varen. Overdag zit ik voor mijn werk op kantoor en dan is het heerlijk om een eindje te varen, maar ook om bijvoorbeeld een paaltje van het slalomparcours te schilderen of een kano te repareren. Ik doe mijn vrijwilligerswerk met plezier en vind het leuk om op deze manier iets bij te kunnen dragen voor de vereniging.”

www.nw.krommeaar.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden