Op naar een circulaire economie met Circo!

Of je nu actief bent in de horeca, bouw, maakindustrie of zakelijke dienstverlening, als ondernemer heb je bijna altijd wel te maken met grondstoffenstromen. Het voedsel dat je inkoopt en verkoopt, de bouwmaterialen die je gebruikt, het pand waar vanuit je werkt, allemaal bepalen ze jouw grondstoffenpaspoort. Circulair ondernemen biedt bedrijven businesskansen en de mogelijkheid om zorgvuldiger met grondstoffen en materialen om te gaan. Maar hoe zet je de eerste stap? 

Alphen aan den Rijn - GroenLinks Alphen aan den Rijn en EDBA hebben Circo gevraagd een demo te verzorgen in Alphen om een eerste antwoord te geven op die vraag. Daarnaast vertelt de Alphense ondernemer Henk-Jan Gimbergen over zijn bedrijf ‘circular changes’. De demo vindt online plaats op woensdag 27 mei van 20.00u tot 21.30u. Opgeven kan via de website van GroenLinks Alphen aan den Rijn. 

Bas Hillerström, die de demo namens Circo verzorgt: "In deze CIRCO-demo maak je in korte tijd kennis met de design-uitdagingen en business-kansen van de circulaire economie. Bestaande producten zijn vaak niet optimaal ontworpen voor een tweede leven, voor gebruik als dienst, voor hergebruik van onderdelen of het kostenefficiënt terugwinnen van materialen. In deze CIRCO-demo ervaar je hoe je met circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën concrete eerste stappen kunt maken in de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en je manier van werken. Het gaat om een interactieve workshop, je gaat dus vooral zelf aan de slag met het thema! Zo ontdek je hoe je ecologische én economische winst kunst boeken als ondernemer.” 

Grimbergen Industrial Systems is in 2018 gestart met een proeffabriek waar grondstoffen (edelmetalen) uit oude producten (printplaten) worden gehaald, zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden voor andere producten. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft Circular Changes, op advies van de EDBA, een bijdrage verstrekt uit de co-financieringsregeling LEF. De activiteiten van deze onderneming passen goed bij het doel van de gemeente om de ontwikkeling naar een groene en circulaire economie te stimuleren. Henk Jan Grimbergen zal zijn ervaringen op het gebied van circulair ondernemen delen. 

Raadslid Erik van Zuylen van GroenLinks is blij dat Circo haar kennis wil delen in Alphen: "Theoretisch klinkt circulair ondernemen heel mooi, maar de praktijk is weerbarstig. de omslag naar een circulaire economie kunnen we alleen met z'n allen in gang zetten. De gemeente heeft ook zeker een rol om aan te jagen en te activeren." Joost Berkhout, programmadirecteur van het Economic Development Board Alphen vult aan: "Vanuit de EDBA zien we de noodzaak om de komende jaren steeds meer in te zetten op duurzaam en circulair ondernemen in Alphen. Mooi om daar zo mee aan de slag te gaan" 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden