Corry Dierdorp is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: "Het begint nu een beetje in te dalen."
Corry Dierdorp is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: "Het begint nu een beetje in te dalen." (Foto: Marieke Roggeveen)

‘Ik heb u iets heel leuks te vertellen’

In de regio Alphen aan den Rijn zijn 27 inwoners Koninklijk onderscheiden. 25 van hen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee inwoners tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege het coronavirus was er geen grote bijeenkomst, maar kregen de gedecoreerden telefonisch te horen dat zij een koninklijke onderscheiding ontvangen.

Alphen aan den Rijn Nietsvermoedend neemt Corry Dierdorp op vrijdag 24 april de telefoon op en hoort ze de stem van burgemeester Liesbeth Spies. “In eerste instantie schrok ik,” vertelt Corry. “De burgemeester is lid van de Openbare Veiligheid en ik was bang dat het bezoekerscentrum De Veenweiden in brand stond. Maar toen zei ze: ‘Ik heb u iets leuks te vertellen: het heeft de koning behaagd om u te benoemden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.’ Nou, toen viel ik wel even stil.”

Corry Dierdorp was lid van het IVN Alphen toen zij in 2000 werd gevraagd voor het secretariaat. “Dit trok mij wel, het IVN is een mooie en interessante organisatie.” Geleidelijk aan kwamen hier steeds meer vrijwilligerstaken bij, zoals: coördinatie van de communicatiewerkgroep, deelname aan diverse werkgroepen, en het actief bijdragen aan de realisatie van het bezoekerscentrum De Veenweiden. Ook heeft ze bijgedragen aan een samenwerkingsverband tussen IVN Alphen en Parkvilla Filmhuis. Vanaf 2009 werkt Corry mee aan de Operatie Steenbreek en heeft zij binnen dit project een belangrijke bijdrage geleverd aan het stimuleren van het ‘groen denken’ van de inwoners in Alphen aan den Rijn. Sinds 2013 zet zij zich in voor de Voedselbank in Alphen aan den Rijn. “Vooral met inzamelingsacties in supermarkten, dit heb ik vijf jaar gedaan.”

Corry Dierdorp ziet 'resultaat' als de grootste waardering voor haar werk: "Dat ik merk dat een actie aanslaat en iemand enthousiast wordt, en dit later met anderen deelt. Dat bij wijze van spreken na het ‘zaaien’ iets tot leven komt, gaat bloeien en steeds mooier wordt.” Na een korte stilte zegt Corry: “Wij kunnen veel leren van de natuur. Veel dingen weet de natuur het beste. Bijvoorbeeld welke plantjes wel of niet opkomen in je tuin, dit weet de natuur zelf zó goed!”

Aan stoppen met vrijwilligerswerk denkt Corry nog niet. “Hooguit aan het in delen afstoten van enkele activiteiten. Ik vind andere dingen ook leuk: fietstochten maken in de natuur, in de tuin zitten en genieten van alles wat groeit en bloeit…” Opeens schiet het haar te binnen dat ze een filmpje heeft gekregen met felicitaties van familieleden en goede vrienden. “Hartstikke leuk! Allemaal mooie woorden, spontaan uit het hart. Ik kan nu geen bezoek ontvangen, maar dit filmpje kan ik terugkijken. Tjonge, ik heb een lintje van de koning gekregen. Het begint nu een beetje in te dalen. Mijn man heeft de vlag uitgehangen, ik word veel gebeld en krijg kaartjes in de bus. Er is mij gezegd dat ik hiervan moet genieten. Dit ga ik doen!”

Lintjesregen 2020

Ridder in De Orde van Oranje-Nassau, Alphen aan den Rijn: A.R.M. Berntsen en G.M.J. Nieuwenhuijzen. Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Alphen aan den Rijn: C.M. Dierdorp-Stolp, A. Verkerk-van Noort, M.C. Onderstal, D.P. Verkerk, Z.W. Verkerk-Knopper, J.A. van Lienden-van ’t Hoog, P. Eikelenboom, W.D. Bloemzaad, V.H. van Dok-Emor, K.S.M. Vervark-Van Galen, A.A.A. Veelenturf, G.M. Michies, M. van der Louw-Lagerweij, C.H.M. de Jongh, W.L. Griffioen-Steen, D. Scheer, A.W. Plat, J.J.E.M. Hendrickx. Boskoop: W.A. Vermeulen en T.M. van Rijn-Uitenbroek. Hazerswoude-Dorp: C. van Klaveren-Boer en T.J. van Klaveren. Hazerswoude-Rijndijk: E.G. Rozenbrand. Koudekerk aan den Rijn: C. Rijnbeek-Sulker. Zwammerdam: E.J. Uithol.

Uitreiking

Voor de daadwerkelijk uitreiking van de versierselen zal gezocht worden naar één landelijke datum. Dit zal zijn op een moment dat het coronavirus voldoende is teruggedrongen zodat familie, vrienden en collega’s van de gedecoreerden hierbij aanwezig kunnen zijn.

Marieke Roggeveen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden