Stichting MS Research subsidieert onderzoeken naar MS. Ook de 34-jarige Donna lijdt aan deze ziekte.
Stichting MS Research subsidieert onderzoeken naar MS. Ook de 34-jarige Donna lijdt aan deze ziekte. (Foto: Stichting MS Research)

MS Research helpt met giften

Donna, 34 jaar, kreeg MS toen ze 17 was. Ongeveer de helft van alle mensen met MS heeft net als Donna spraakproblemen. Daardoor spreken zij bijvoorbeeld trager of zijn minder goed verstaanbaar. En communicatie verloopt stroever en is extra vermoeiend.

Dit komt omdat de spierspanning en de coördinatie van de spieren in het mond- en keelgebied bij mensen met MS verstoord kan zijn. Om te kunnen spreken moeten verschillende onderdelen van je lichaam samenwerken zoals je mond,neus, keel, stembanden en luchtwegen. Spreken vraagt om een zeer fijne aansturing vanuit de hersenen. Wanneer er door MS bij één van deze onderdelen problemen ontstaan heeft dat direct gevolgen. Dr. Jean-Martin Charcot, ontdekker van de ziekte MS, benoemde al in 1886 spraakproblemen als één van de drie kenmerken van MS. Desondanks was er jarenlang (te) weinig aandacht voor deze klachten. Door onderzoek begrijpen we inmiddels beter waardoor problemen met spraak, maar ook met slikken ontstaan. Want ook slikproblemen komen frequent voor bij mensen met MS. Naarmate de ernst van de ziekte toeneemt kan dit oplopen van 30 tot 90% van de gevallen. Slikproblemen worden geassocieerd met een toenemende kans op een longontsteking en een hoger sterftecijfer. Het is daarom belangrijk om slikproblemen tijdig vast te stellen en behandeling gericht op het voorkomen van verslikken op te starten. Bij vermoedelijke slikproblemen kan de logopedist een zgn. FEES-onderzoek uitvoeren. FEES staat voor flexibele endoscopische evaluatie van het slikken. Het onderzoek vindt plaats op het moment dat de oorzaak van het verslikken niet duidelijk is, wanneer het vermoeden bestaat van stil verslikken of wanneer we meer informatie willen hebben over het functioneren van de spieren die bij het slikken gebruikt worden. Tijdens het FEES-onderzoek kan de logopedist zien wat er met de hap of slok gebeurt: wordt het goed getransporteerd, blijft het achter in de keel, loopt het de luchtweg in? Daarnaast bekijkt de logopedist welke voeding veilig is om te slikken en welke niet, en of het inzetten van compensatietechnieken zinvol is. Dit kan per individu verschillen.

Advies

Op basis van het FEES-onderzoek geeft de logopedist een advies op maat voor het eten en drinken. Het FEES-onderzoek is weinig belastend en geeft veel informatie.Sommige slikproblemen kunnen ook behandeld worden middels NMES (neuromusculaire elektrostimulatie). Bij deze behandeling plakt de logopedist elektroden op de mondbodem en hals. Door giften van donateurs kan Stichting MS Research onderzoek subsidiëren.

Wilt u meer informatie over deze onderzoeken en over het (geoormerkt) doneren speciaal voor deze onderzoeken? Neem dan contact op met Stichting MS Research: 071-5600500 of communicatie@msresearch.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden