De soep staat klaar voor de bezorging.
De soep staat klaar voor de bezorging. (Foto: )

Wagenaar maakt behoeftigen blijer

Onze mobiele reporter is vanwege de coronaomstandigheden minder te vinden op de pedalen. Echter, door de schitterende initiatieven van restaurant Wagenaar in Roelofarendsveen in deze roerige tijden pakt hij toch met plezier de bultjes over de Veense kanaaltjes met zijn fiets.

Roelofsarendsveen - We zijn deze week op bezoek bij gastheer Dennis Wesselman van restaurant Wagenaar. Hij deelt deelt liters en liters soep uit met zijn project Soep op je stoep. Hoe is dit alles tot stand is gekomen? "Het idee slaat enorm aan, de reacties zijn overweldigend en we krijgen veel energie van de hulp en positieve reacties die we ontvangen. We maken momenteel tussen de tachtig en honderd liter soep per dag. Elke dag maken we een andere, voedzame soep." En waarom? "Het aloude idee dat het fijn is om een pannetje soep van je naaste te ontvangen als je het even moeilijk hebt, is de basis van het initiatief." Terwijl hij dit zegt in de keuken van het restaurant, hakken Chef Niels Kristians en hij vakkundig een stel verse preien in ringetjes. "Het doel is om mensen die het nodig hebben blij te maken met een soepje. Ik kan er niet meer van maken. We hopen als restaurant een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren in deze onzekere tijd." Hoe lang gaan jullie hiermee door? "We stoppen pas als er verdere maatregelen worden aangekondigd door de overheid waardoor we niet meer mogen bezorgen of laten afhalen."

In verband met de regels (1,5 meter afstand, hygiëne en niet meer dan drie mensen) werken ze in het restaurant noodgedwongen met een klein team, maar alle Wagenaars werken mee, soms op afstand. Wesselman: "Maar naast ons team hebben we veel ondersteuning van particulieren en bedrijven die ons bijvoorbeeld helpen aan producten. Koppert Cress uit Monster leverde biologische kruiden en smaakmakers voor de soepen, Plus van Dijk uit Roelofarendsveen leverde een kar vol met groenten. Nak Tuinbouw uit Roelofarendsveen levert ingrediënten, Boerderij Ruimzicht uit Leimuiden kwam spontaan 30 kilo uien brengen als ondersteuning. Dat zijn nog maar een aantal voorbeelden…"

Nog bijzondere voorvallen te melden? "Mooie ervaringen zitten vooral in de reacties die we van mensen krijgen, ook als we de soep bezorgen, en het feit dat het weer wordt bevestigd dat we een team hebben bij Wagenaar dat voor elkaar en anderen klaarstaat. Er is niets misgegaan gelukkig." Wesselman lacht: "Ja, er is een tomaat op de grond gevallen, die hebben we omgespoeld en zelf opgegeten."

Veel uitgaven bij dit avontuur? Wesselman: "De kosten zijn er, maar ik streef ernaar om met de vrijwillige bijdragen van particulieren en bedrijven in geld en producten dit initiatief zichzelf te laten betalen. Natuurlijk komen er bepaalde kosten voor Wagenaar bij: gas, water, licht, huur, enz., maar we blijven in gesprek met onze relaties om te zorgen dat we overeind kunnen blijven. Dat doet volgens mij elke ondernemer op dit moment."

Wesselman lijkt met zijn hoofd al niet meer bij dit gesprek. Hij brengt de soep op smaak en rondt ons gesprek af: "Smeuïger kan het ik het niet maken; we stoppen alles in de soep!"

Ondernemen met corona

"Het is een onzekere tijd, voor iedereen. Het gaat goed met Wagenaar, ook omdat we veel energie van Soep op je stoep krijgen. We doen er vooral alles aan om gezond te blijven. De hulp van de overheid is welkom, maar snelheid van de hulp is volgens mij voor veel ondernemers noodzakelijk."

Soep op de stoep

In lastige tijden is het altijd fijn om van je buren een pannetje soep te krijgen. Restaurant Wagenaar maakt soep voor de mensen in de buurt die het nodig hebben: zieken, ouderen, alleenstaanden, etc. Kortom, de mensen die nu een goede soep kunnen gebruiken.

Ron van der Lem

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden