Daniek de Groot krijgt eeuwige roem vanwege zijn reddingsactie.
Daniek de Groot krijgt eeuwige roem vanwege zijn reddingsactie. (Foto: )

Kort nieuws uit Kaag & Braassem - week 14

Restaurantredder wint ‘Goed voor elkaar Bokaal’ 

WOUBRUGGE – Het Chinees restaurant ‘Eastern Express Woubrugge’ leidde in dit kleine dorpje een noodlijdend bestaan. Het eigenaarsechtpaar had al besloten om de stekker uit hun bedrijf te trekken, maar inwoner en vaste klant Daniek de Groot sprong voor hen in de bres. Hij zette een actie op via de sociale media om zoveel mogelijk inwoners van Woubrugge op te roepen Chinees te gaan eten. Hierdoor kan Eastern Express blijven bestaan. Als waardering voor zijn initiatief krijgt De Groot nu de ‘PRO Goed voor elkaar bokaal 2020’ uitgereikt.

Deze bokaal wordt ieder jaar weggegeven door de politieke partij PRO uit Kaag en Braassem, samen met een geldbedrag van 500 euro. De inwoners mogen stemmen voor het goede doel of bijzondere initiatief dat de bokaal verdient. Bijna 200 inwoners van Kaag en Braassem stemden voor De Groot. Andere genomineerden waren onder meer het Sociaal Noodfonds Kaag en Braassem, Heel Rijnsaterwoude Wandelt en Contactclown Toet.

De fractie van PRO maakte de winnaar vorige week bekend. Van de uitgebrachte stemmen gingen er bijna 200 naar Daniek. Hij vindt het ,,een supergroot compliment natuurlijk, dat het werk wat je verricht zo wordt gewaardeerd. Ik doe alles met liefde en zolang ik er plezier in blijf houden blijf ik alles zeker doen.'' Daniek besluit lachend: ,,Iemand een nieuwe uitdaging?’’

AVG

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente Kaag en Braassem is erg goed bezig, waar het gaat om de bescherming van de persoonsgegevens. Enkele jaren geleden is de zogeheten AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) ingevoerd. De gemeente is nu veel terughoudender met het verstrekken van persoonsgegevens, zo geeft een onderzoek aan. "Er is een aantoonbare verbetering van de mate van rechtmatige, behoorlijke en transparante gemeentelijke zorg op het gebied van de verwerking van persoonsgegevens." Lof is er over het feit dat inwoners het recht kunnen uitoefenen om hun gegevens in te zien en te corrigeren en dat zij "contact kunnen hebben met een ‘onafhankelijke functionaris voor gegevensbescherming’ over alle AVG-zaken waarover discussie is ontstaan." Wel wordt gewaarschuwd dat nieuwe gemeentelijke medewerkers voortdurend gewezen moeten worden op het handhaven van de AVG-maatregelen.

Bewegen

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente doet mee met het Nationaal Sportakkoord. Hiermee willen de sport, de gemeenten en de rijksoverheid samen met de provincies, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties de kracht van sport in Nederland nóg beter benutten. In 2019 heeft een aantal verenigingen en maatschappelijke organisaties de handen ineen geslagen en budget aangevraagd om een sportakkoord op te stellen. Van dit budget is een sportformateur aangesteld die met de verenigingen het sportakkoord heeft vormgegeven. Het sportakkoord is de basis voor inzet op twee thema’s: inclusief sporten en bewegen & gezond sporten en bewegen. De gemeente wil dat inwoners meer gaan bewegen. In dit akkoord is vastgelegd hoe de gemeente samen met sport- en beweegaanbieders en andere (potentiële) partners op lokaal niveau gaat samenwerken.

Ondernemerssteun

KAAG EN BRAASSEM – Naar aanleiding van vragen door CDA en VVD heeft het college van B&W extra maatregelen genomen om de ondernemers in deze gemeente te ondersteunen. Het college geeft ondernemers tot 31 augustus de tijd om hun OZB te betalen. Ondernemers kunnen zowel telefonisch als per mail uitstel aanvragen. Dit geldt voor bedrijven met zakelijk vastgoed, maar ook voor ZZP’ers die vanuit huis werken.

Doorheenjassen

KAAG EN BRAASSEM – De strenge maatregelen vanwege het coronavirus mogen niet misbruikt worden om de Regionale Energie Strategie van Holland Rijnland (RES) er doorheen te jassen. Dat vinden VVD-raadsleden Peter van Dijk en Jan van der Geest: "De discussie in de raad van Kaag en Braassem over de RES en hoe die er uit zou moeten zien is nog niet afgerond. Deze week zou er een overleg zijn met de portefeuillehouders van de Holland Rijnland-gemeenten, waarin ook raadsleden uit de regio hun inbreng konden hebben. Daarna zou (verder) geschreven worden aan de concept-RES en zouden wij als raad kijken hoe we dit onderwerp verder willen behandelen. Door de coronacrisis worden op dit moment dergelijke bijeenkomsten afgelast en geen raadsbijeenkomsten georganiseerd. Het proces loopt door en stappen worden min of meer overgeslagen. Dit onderwerp is te groot en te ingrijpend om in deze bijzondere tijd geruisloos door te laten lopen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden