Foto:

Fysiotherapie op afstand

Alphen aan den Rijn - 1,5 meter afstand houden, risicogroepen beschermen en binnen blijven. Hoe houd je dan de beweegzorg toegankelijk in een beroep waarin menselijk contact een centrale rol speelt?

Kasper Kruijdenberg, eigenaar van Kruijdenberg centrum voor fysiotherapie en fysiofit in Alphen aan den Rijn legt uit.

“Het was even wennen, maar inmiddels zijn wij helemaal ingericht op het leveren van zorg op afstand. In een online omgeving kunnen we via videobellen mensen face-to-face spreken en voorzien van persoonlijke adviezen en oefenprogramma’s.

In overleg bespreken we of klachten nog kunnen wachten of dat het belangrijk is dat we de behandeling voortzetten. Juist nu alle niet acute zorg is uitgesteld, wordt op fysiotherapie een beroep gedaan om mensen op de been te houden die bijvoorbeeld geopereerd zouden worden. Ook revalidatietrajecten blijven op afstand doorgaan, deze mensen kun je niet een aantal weken aan hun lot overlaten.”

Wat nu als je acuut door je rug gaat of je knie verdraait? “Door online spreekuren te organiseren kunnen we deze klachten in beeld brengen en direct adviezen geven om het herstel te ondersteunen.”

“Het is voor ons een nieuwe ervaring dat je via videobellen letterlijk bij je patiënt in de woonkamer uitlegt hoe ze de komende dagen het beste met hun klachten kunnen omgaan. Daarbij leer je creatief om te gaan met de oefenmogelijkheden die mensen thuis hebben.”

De meeste praktijken bieden inmiddels fysiotherapie op afstand aan. “Zo proberen we met z’n allen de (beweeg)gezondheidszorg zo goed mogelijk op te vangen.”

Is er ook na deze crisis een toekomst voor deze innovatie? “Mensen die weinig tijd hebben of die veel in het buitenland zijn kunnen we dan nog steeds goed op deze manier behandelen.” Uiteindelijk gaat de voorkeur natuurlijk uit naar persoonlijk contact. Maar voor nu; blijf thuis!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden