Joep Derksen
Joep Derksen (Foto: Writing4U.nl)

Relax

Politicas criticas

Kunnen we allemaal weer een beetje normaal doen, waarde columnlezer? We bezoeken onze (groot)ouders niet meer, volgen de wens om geen handen meer te schudden en houden minimaal 1,5 meter afstand. Het zijn waardevolle adviezen en laten we ons er voor de zekerheid aan houden.
Maar er is ook een keerzijde. Als een kind in onze buurt even kucht, worden de daarnaast lopende ouders kwaad aangekeken en komt de onvermijdelijke eis dat het kind twee weken in quarantaine moet. In een week tijd is de economie volledig om zeep geholpen. Een week! Mensen kopen niets meer, behalve levensmiddelen. Bedrijven betalen leveranciers niet meer en dat heeft gevolgen voor iedere sector. En dat allemaal vanwege het coronavirus.

Feit blijft echter wel dat de overheid veel te laat heeft ingegrepen. Mensen arriveerden wekenlang op Schiphol vanuit besmette gebieden zonder dat ze gecheckt werden. En wie zich niet goed voelde, moest op basis van vrijwilligheid twee weken in quarantaine gaan. Nou, neem maar van mij aan dat niet veel mensen dit advies hebben opgevolgd.

Deze week werd de volgende fout gemaakt. Iedereen moet binnen blijven om besmetting te voorkomen. Maar zevenhonderd coronapatiënten werden verkast naar heel Nederland, zodat het gevaar is dat deze mensen ook daar het verplegend personeel en iedereen in hun omgeving besmetten.
Binnenkort verwacht ik de aanstelling van de coronapolitie. Kinderen worden opgepakt, omdat ze buitenspelen; echtparen gearresteerd, omdat ze elkaar in het openbaar zoenen. Legervoertuigen rijden door de straten.
Laten we stoppen met deze massahysterie! Ja, het coronavirus is er en blijft er. Volg de adviezen op, accepteer de huidige situatie en relax. We moeten niet alleen vechten tegen het coronavirus, maar ook voor het behoud van onze mensenrechten. Zodat we, wanneer we in het post-coronatijdperk leven, de normale sociale interactie weer kunnen oppakken. Op één uitzondering na: dat drie keer smakken als je (vage) bekenden ziet ,mag van mij permanent afgeschaft en wettelijk verboden worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden