Karel Snijders heeft zich thuis omringd met spullen uit het verleden.
Karel Snijders heeft zich thuis omringd met spullen uit het verleden. (Foto: Paul MOns)

De spulletjesman van Ter Aar

Paul Mons

Noem het brocante, curiosa, semi-antiek of kunst en kitsch. Je kunt het kopen op een rommelmarkt, maar als je met respect naar al die gebruikte goederen kijkt, dan heet dat: een spulletjesmarkt. En Karel Snijders? Hij is een spulletjesman in hart en nieren.

Ter Aar - Karel Snijders (75) heeft zowat een dagtaak aan het organiseren van de spulletjesmarkt, die eenmaal in de veertien dagen gehouden wordt bij de hervormde kerk (‘Het Suikerpotje’) aan de Aardamseweg 3. “Spullen ophalen, sorteren, repareren; soms vind ik ’s morgens bij mij op de stoep een paar dozen vol. Wat niet goed meer is gaat de container in, goede spullen breng ik ook wel eens naar de kringloopwinkel.

We hebben van alles op de spulletjesmarkt, maar onze specialiteit is toch de gezellige koffiehoek. Er zijn mensen die ’s morgens uit Alphen met de taxi komen en die ’s middags pas weer teruggaan. Voor de zaterdagen zijn er aardig wat medewerkers op de markt, maar het meeste werk daaromheen wordt door mij en mijn zus Iet gedaan.”

Eind van dit jaar gaat Karel stoppen met dat werk en even leek dat het einde van de spulletjesmarkt. Maar gelukkig kan hij een paar opvolgers inwerken en krijgt hij wat meer tijd voor zijn fotografie, het repareren van motoren en brommers, dat soort dingen.

“Met ons gezin gingen we vroeger al naar rommelmarkten, zoals dat toen heette. Ik was eigenlijk alleen geïnteresseerd in oude camera’s. Daarvan heb ik er nu wel honderd staan en ook iets van dertig oude radio’s.” Ondertussen heeft Karel een buizenradio uit 1948 aangezet; die moet even opwarmen, maar doet het nog best. “Ja, pas via internet gekocht; wij hadden vroeger thuis precies zo’n zelfde toestel.”

De gepensioneerde elektromonteur/onderhoudsmonteur heeft zich thuis omringd met spullen uit het verleden. Oude serviezen, keukengerei, het eerste Philips droogscheerapparaat uit 1939, veel ingebonden jaargangen van weekbladen als De Spiegel en De Prins uit het begin van de vorige eeuw en wel dertig boeken vol met foto’s van oud-Ter Aar en veel kopieën van oude foto’s uit de verzameling van Leo Balvers.

“Dat verzamelen van oude spullen is voor mij een soort heimwee naar de tijd die ikzelf niet heb meegemaakt, naar de verhalen van mijn moeder en mijn oma. Het is de geschiedenis van de dingen, die het voor mij interessant maakt. Daarom ben ik ook actief betrokken bij de historische vereniging van Ter Aar.”

Niet alleen het huis van Karel Snijders ademt geschiedenis, maar ook zijn naam. “Mijn vader, ook Karel, is vernoemd naar de burgemeester van toen: jonkheer Karel Willem Lodewijk de Muralt. Ja, dat is ook de straat waar ik woon!”

De eerste spulletjesmarkt van dit jaar zal, afhankelijk van de ontwikkelingen rond het coronavirus, op zaterdag 25 april van 9.30 tot 15.30 uur worden gehouden. Vervolgens eenmaal in de veertien dagen tot en met 29 augustus.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden