Aartje en Joop Francken-Blaauw zijn zestig jaar getrouwd en volop in de bloemetjes gezet.
Aartje en Joop Francken-Blaauw zijn zestig jaar getrouwd en volop in de bloemetjes gezet. (Foto: Esmeralda Wybrands)

‘Er moet een beetje tegenwind zijn’

Een sticker met 'Basisziekenhuis moet’ naast de deurbel. Het is de eerste kennismaking met het diamanten echtpaar Francken-Blaauw. “Ja, we zijn al dertig jaar lid van de SP,” vertellen ze. Een gebeurtenis in hun verleden maakte zo’n indruk dat het paar koos voor een pacifistische inslag.

Alphen aan den Rijn - Aartje Blaauw en Joop Francken (beiden 83) ontmoeten elkaar voor het eerst in betonfabriek Oosthoek in Zoeterwoude. Joop maakt er betonnen dakplaten, Aartje werkt er op kantoor. Na een eerste afspraakje op tweede kerstdag 1954 volgt een verkering van vierenhalf jaar. Het jonge stel trouwt en verhuist naar Voorschoten, waar Joop gaat werken in plasticfabriek IKI. “Dat is veel lichter voor je body dan beton.”

In Voorschoten wonen ze in bij hele sociale mensen, vertelt het stel. “Tante Mar was verpleegkundige en haar moeder woonde ook bij haar in. Toen Aartje moest bevallen van onze zoon, hielpen zij beiden mee. Op het moment dat onze zoon werd geboren, zei tante Mar: 'Het wordt toch geen kanonnenvlees?'” Het bleek dat zij in het huis waar we inwoonden in de oorlog joodse onderduikers hadden gehad. Dat heeft zó’n indruk gemaakt. Dan wordt je wel pacifist hoor.”

Na ruim vier jaar in Voorschoten te hebben gewoond, trekt het paar naar Breda, het bedrijf van Joop volgend. Het stel krijgt nog twee dochters en Joop gaat bij de beroepsbrandweer. Aartje is erg sportief. Ze doet aan gymnastiek en is fanatiek tafeltennisster. Het gezin fietst veel in het nabijgelegen Ulvenhoutse bos, doet mee met het carnaval en geniet van zomervakanties in Zoutelande. Daar huren ze elk jaar een huisje op het strand. Na 28 jaar wordt Joop afgekeurd bij de brandweer. Tot zijn 64ste werkt hij nog bij de gemeente.

In Breda worden Aartje en Joop Francken-Blaauw lid van de SP. Ze zijn daar "vrij actief”. Ze lopen onder andere mee in de demonstraties tegen kruisraketten in Amsterdam en Den Haag. Ook trekken ze met een aantal SP-ers naar de Tweede Kamer om te protesteren tegen plannen om de huren te verhogen. “Dat heeft geholpen,” vertellen ze. “Er moet een beetje tegenwind zijn.”

Omdat hun kinderen, zes kleinkinderen en vier achterkleinkinderen uitvliegen over heel Nederland, besluiten de uit Alphen (zij) en Hazerswoude (hij) afkomstige Aartje en Joop Francken weer terug te keren naar het oude nest. Ze huren een flat in Alphen, waar ze nu alweer ruim twintig jaar wonen. In de flat richt Joop samen met Wonen Centraal buurtbeheer op. Samen met Aartje organiseert hij vele activiteiten, van bingo tot Brabantse koffietafel. Nu zijn ze ermee gestopt. “Maar we hebben nog steeds goed contact met de mensen in onze flat,” vertelt meneer Francken. Prompt belt een flatgenoot aan met een bos bloemen voor het zestigjarig huwelijk van het stel. Ze worden met open armen ontvangen en doorgegeven aan mevrouw Francken. Samen met haar man had ze een volkstuin in de ridderbuurt, vertelt ze. Nog steeds is ze dol op bloemen.

Door Esmeralda Wybrands

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden