Mevrouw en meneer Meijer-Ravensbergen vierden onlangs samen met hun gezin hun diamanten huwelijk.
Mevrouw en meneer Meijer-Ravensbergen vierden onlangs samen met hun gezin hun diamanten huwelijk. (Foto: Esmeralda Wybrands)

Driemaal is scheepsrecht in deze liefde

Drie keer ging hun verkering uit. “En toch zijn we nu zestig jaar samen,” zegt het stralende diamanten bruidspaar Meijer-Ravensbergen. Bij een bezoek van wethouder Leo Maat aan het stel zijn de complimenten aan elkaar niet van de lucht. “Ik zou hem niet meer kwijt willen,” zegt zij over hem. En hij vindt “alles leuk aan haar.”

Alphen aan den Rijn – Zondagochtend 1 februari 1953. Een zware noordwesterstorm raast over Rijnsburg. De gereformeerde kerk in het bollendorp is tot de nok toe gevuld. Iedereen bidt voor de inwoners van Zeeland. Zij zijn die nacht getroffen door de eerste vloedgolf die de watersnoodramp zou inluiden. “Op die rampdag zijn wij elkaar voor het eerst tegengekomen,” vertelt Maarten Meijer (84). Logisch is het niet dat Maarten en Jannie elkaar in de Rijnsburgse kerk tegenkomen. Jannie is dan wel Rijnsburgse, Maarten komt uit Leiderdorp. Meneer Meijer verklaart: “Ik was daar omdat een domineeszoon uit Rijnsburg die in Leiderdorp stage liep, me had uitgenodigd. En daar zat ze dus: mijn bruid. Er was oogcontact. Dat was alles. Die domineeszoon had echter weer een vriend en dat was Jannies broer. Via hem, Krijn, kon ik met haar in contact komen.”

Ze maken eerst een afspraak met Krijn en later komt Maarten nog een keer “in zijn uppie langs", vertelt mevrouw Meijer (82). “Hij heeft ook weleens een uur staan wachten. Wat dat betreft was hij soms zo vrijpostig, ik vond dat helemaal niet leuk.” Het is de reden dat ze twijfelt, dat het "drie keer uit is geweest". De vierde keer zijn de twee echter zeker van hun zaak. Ze kunnen niet zonder elkaar.

Ze trouwen in de kerk van Rijnsburg. Maarten is dan machinebankwerker bij machinefabriek Klootwijk in Leiderdorp. Jannie is kindermeisje bij huisarts Van der Laan, de vader van Eberhard van der Laan. Mevrouw Meijer: “Ik ben dol op kinderen, maar heb nooit door mogen leren voor lerares. Toen de vader van Eberhard vroeg of ik kwam helpen met het baby’tje, heb ik dat meteen gedaan. Eberhard was de jongste uit een gezellig gezin van vier meisjes en twee jongens. Hij was erg sociaal, net zijn vader. Toen hij naar de kleuterschool ging, ben ik gestopt.”

Het jonge paar woont het eerste jaar van hun huwelijk in bij een hoofdverpleegkundige in Leiderdorp. Daar wordt hun oudste dochter geboren. Later verhuizen ze naar Alphen, waar Maarten bij de Genie machinebankwerker wordt en een driekamerflat kan krijgen. Het stel krijgt nog een dochter en een zoon. Omdat de flat te klein wordt, verhuizen ze naar de Venusstraat en later de Vondelstraat.

“Toen we naar Alphen verhuisden, ben ik teruggegaan naar mijn oude baas in Leiderdorp,” vertelt meneer Meijer. Maar het écht leuke werk heb ik gedaan bij de SWA. Daar was ik bijna dertig jaar werkmeester, met zo’n twintig mensen.”

Het hechte gezin is dol op fietsen. Elk jaar fietsen ze de avond-LAURA. Meneer en mevrouw Meijer hebben zeven kleinkinderen en ze genieten met volle teugen van hen.

Door Esmeralda Wybrands

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden