Tiety Entjes-Weij is vooral bekend om haar ei-portretten van leden van het koninklijk huis.
Tiety Entjes-Weij is vooral bekend om haar ei-portretten van leden van het koninklijk huis. (Foto: Camaro)

Een echte Vermeer op eierschaal

Onze dolende reporter van Kaag en Braassem vond deze week zijn artikelonderwerp over bijzondere werkzaamheden bij hem zowat om de hoek in De Veen. Corona of niet, Van der Lem stapt in de wonderlijke wereld van ‘miniatuurkunst op eieren’.

Als ik bij Tiety Entjes-Weij binnenstap in haar gezellige woning, word ik meteen op het verkeerde been gezet. Niet dat ik op eieren moet lopen, maar mijn eerste blik wordt gezogen richting de muren van de woning. Daar hangen namelijk prachtige iconen: van Maria, heiligen en oude meesters. Het is een nieuwe richting die de kunstenares is ingeslagen de laatste jaren. Het ziet er prachtig en uiterst imposant uit, zo hier in haar woning. Als ik Tiety volg richting haar werkruimte, loopt haar echtgenoot Wim met ons mee. Die twee zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, blijkt al snel. Zowel in woord en gebaar, als in handelen. De met Haagse tongval gezegende Wim is namelijk behoorlijk extravert, terwijl de uit Noorden afkomstige kunstenares zich liever op de achtergrond beweegt. Ze vullen elkaar feilloos aan.

Als we vervolgens aan tafel zitten om te praten over haar werk, krijg ik een heel bijzonder drankje aangereikt: een uit de chique Haagse Passage afkomstige chocoladethee. Als ik opmerk dat mijn vrouw nu jaloers is, krijg ik meteen een heel nieuw doosje met deze thee aangeboden. Zo gaat dat hier.

Al snel verschijnen er eieren op tafel, van struisvogel- tot eendenleg. "Als de eieren zijn uitgedroogd, wordt de kalk harder en minder breekbaar. Over een vol struisvogelei kan je met een auto heen rijden," legt Wim mij uit. Hij is de persoon die de eieren ter voorbereiding met injectiespuit leeg zuigt en daarna met Biotex schoonmaakt.

Hoe is deze liefhebberij begonnen? Tiety steekt van wal: "Ik ben met het beschilderen van eieren begonnen met een eenvoudig bloemetje. Als snel schilderde ik graag gezichten. Alleen vrouwen! Die zijn toch veel mooier?" Ja, moet ik beamen, maar zo’n uitspraak verwacht je niet van een met een man getrouwde vrouw. We maken er wat grappen over en Tiety gaat verder met haar verhaal. "Toen ik dat onder de knie had, ben ik op schilderles gegaan bij beeldend kunstenaar Ton Hendriks. Daar leerde ik de beginselen van de schilderkunst op doek, met olieverf. Daarna ben ik dat ook op eieren gaan gebruiken. Dat is zeer tijdrovend, omdat de verf een paar dagen moet drogen voor je een nieuwe laag aanbrengt."

Het beschilderen van eieren is een oude traditie en staat al eeuwenlang symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. In landen als Roemenië, Rusland of Bulgarije wordt bij geboortes of bruiloften een ei als symbolisch geschenk gegeven.

Ik leg haar voor dat haar kunstvorm soms iets wegheeft van Escher, gezien de dieptewerking in de rondingen van een ei. Tiety’s mooie donkere ogen glimmen helemaal bij die opmerking. Ik schijn haar te begrijpen. Voor ons op tafel staan de meest prachtige reproducties van beroemde schilderijen in ei-vorm. Het meisje met de Parel van Vermeer bijvoorbeeld. Tiety is zelf erg te spreken over een voorstelling van de oude meester Hendrik Averkamp uit de Middeleeuwen. Molens en zeilschepen staan erop, alsof je Kaag en Braassem van de zestiende eeuw ziet. Haar meeste geliefde onderwerp is echter koningin Maxima. Het hele koningshuis is trouwens vereeuwigd op haar eieren en de werken van Tiety Entjes-Weij bereiken daardoor een heel groot publiek en worden wereldwijd, mede door haar website, met enthousiasme bekeken. Ook door leden van het Koninklijk huis?Ja, ze weten ervan, licht Tiety toe.

Tiety's 'Royal eieren' zijn zeer in trek, vaak komen er fotografen naar de eierbeurs om de nieuwste beschilderde eieren te fotograferen, die zij daarna vooral in buitenlandse weekbladen in o.a. Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Engeland publiceren. Zo zat Tiety ook in tv-programma’s als 'Koffietijd' van RTL4 bij Loretta en Quinty.

We eindigen het gesprek eigenlijk met een afknapper. Samen met Wim had Tiety een expositie in Wassenaar komende maand gepland, samen met andere eierkunstenaars die in hun stichting verenigd zijn. Door de coronacrisis is die voor onbepaalde tijd uitgesteld. Voor mij als correspondent mag dat de pret niet drukken. Vergaap je net als ik naar hartenlust op de website art-on-eggs.nl, dat in feite één grote expositie is van de kunstenares.

Door Ron van der Lem

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden